Ukrajna gazdasági fejlődésének tervezete

A kormány jóváhagyta Ukrajna gazdasági és szociális fejlődésének tervezetét a 2021-2023-as időszakra. Egy nappal később az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) is közzétette az általa prognosztizált kilátásokat a következő két évre.

Bár a számok különböznek, mindkét hivatal komoly előrelépést vizionál. A kormány szerint 2021-ben a nemzeti össztermék növekedése eléri a 4,6 százalékot, ami azt sejteti, hogy az ország visszatér a koronakrízis előtti szintre. 2020-ban ugyanis 4,8 százalékkal csökkent ez a mutató. 2022-ben 4,3, 2023-ban 4,7 százalékos gazdasági növekedést számolnak.

Az NBU ennél óvatosabb, mindössze 4 százalékos emelkedést jósol. A szakemberek nem osztják a hivatalos optimizmust. Véleményük szerint a krízishelyzetekből való lassú kilábalás lesz a jellemző.
A kormány és a jegybank eltérően ítéli meg az infláció mértékét is. Míg az előbbi 7,3 százalékot, utóbbi „csak” 5,5 százalékot prognosztizál. Félő, hogy e mutató eltérő meghatározása ahhoz vezethet, hogy a költségvetés bevételi részét nehéz lesz tartani a dollár árfolyamának változása miatt.

A szakértők többsége szerint a központi bank számai közelebb állnak a valós értékekhez. Szerintük a nemzeti össztermék csökkenése az idén 8,2 százalékot tesz ki, jövőre mindössze 1,1 százalékos emelkedés várható. Ukrajna gazdasága a krízis előtti szintet 2025-ben érheti el.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó