Búcsú Vass Istvántól

Elhunyt Vass István, a Szolyvai Emlékpark gondnoka, a szolyvai magyarság lámpásembere.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Vass István, a Szolyvai Emlékparkbizottság megbecsült, mindenki által szeretett egyik alapítótagja, a zarándokhely gondnoka, életének 92. évében, szeptember 19-én csendesen elhunyt.

Több mint 20 éven keresztül felügyelte, óvta, rendben tartotta a létesítményt. Minden felépített objektumának létrehozásában lelkesen

közreműködött. Sokoldalú volt és készséges. A parkot felkereső túlélőkkel, hozzátartozókkal és turistákkal megtalálta a megfelelő hangot, érdekfeszítően tudott mesélni a kárpátaljai magyarság, németség elhallgatott tragédiájáról, hiszen a szomorú eseményeket tanúként élte meg. A nagyszőlősi születésű serdülő fiú 16 éves volt, amikor keresztapját és nagybátyját is háromnapos munkára elhurcolták, ők is a hírhedt szolyvai lágerben haltak meg.

Nevéhez fűződik a szórványban élő szolyvai magyarok érdekvédelmi szervezetbe tömörítése, a Szolyvai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség helyi szervezetének létrehozása, a Szolyvai Krónika, a magyar óvoda és az elemi iskola elindítása, a város határában eltemetett honfoglaló harcos sírhelyére emelt emlékoszlop felállítása.
A helyi magyar közösség megtörhetetlen lámpás embere előtt valamennyien fejet hajtunk.

Nyugodjék békében, Gondnok Úr!

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

A Szolyvai Emlékparkbizottság nevében:

dr. Dupka György, a testület felelős titkára

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó