3 millió eurós értékű segélyszállítmányt hozott Ungvárra Szijjártó Péter

Megérkezett Ungvárra Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a magyar kormányzat által felajánlott 50 darab lélegeztetőgépet adott át a kárpátaljai kormányzóságnak. A budapesti diplomácia vezetője ukrán kollégája, Dmitro Kuleba meghívására érkezett Kárpátaljára, akit barátjának nevezett.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3337993639581082

A 3 millió euró értékű adományt megköszönő Olekszij Petrov kormányzó fontosnak tartotta kiemelni a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzésének szükségességét. Elmondta, gyakorlatilag az összes kórháznak jut belőle.

Dmitro Kuleba ukrán tárcavezető szimbolikusnak nevezte, hogy Budapest és Kijev után Ungváron találkoznak. Nagyra értékelte a két szomszédos ország erőfeszítéseit a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Reményét fejezte ki, hogy sikerülhet más területeken is előrelépést elérniük.

Lehel László, az egészségügyi segélyszállítmányt célba juttató Ökumenikus Segélyszervezet vezetője elmondta, az 50 darab lélegeztetőgép mellett közel félmillió kesztyűt és orvosi védőruhákat is tartalmaz a szállítmány. Közölte azt is, nemcsak Kárpátalján, hanem másutt is segítenek, nemrég például Herszonba vittek támogatást. Megállapította, az ilyen jellegű segítségnyújtáshoz elengedhetetlen a felek közötti bizalmi légkör és a politikai szándék.

A két miniszter tárgyalásokat folytat Ungváron, majd sajtótájékoztatót tartanak, amiről a KISZó Online élőben tudósít majd.

A délutáni órákban Beregszászba utaznak, ahol részt vesznek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ünnepélyes tanévnyitóján.

A két miniszter mai tárgyalásának előzményéről már olvashattak egy háttérírást a Kárpáti Igaz Szó online kiadásában.

Az élő bejelentkezés az alábbi linken nézhető vissza:

Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba ungvári sajtótájékoztatója élőben!

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. szeptember 23., szerda

 

Forrás:
KISZó/Dunda György/Fotó:Szabó Sándor

Post Author: KISZó