Hűlés, influenza, allergia vagy koronavírus? │KISZó-háttér

Hogyan különböztessük meg őket járvány idején.

Ukrajna és az egész világ a koronavírus-járvány újabb hulláma előtt áll, ami ráadásul a szezonális influenzajárvány is rátesz egy lapáttal. Mivel rendkívül hasonló tünetekkel járnak együtt, fontos, hogy megpróbáljuk megkülönböztetni őket egymástól, és ne várjuk meg, míg súlyosbodik állapotunk.

– Mindenképpen forduljunk orvoshoz bármilyen tünetet észlelünk magunkon, ne kezdjünk öngyógyításba, mert annak súlyos következményei lehetnek – figyelmeztet dr. Mihájlec Gréta családorvos, aki segít a tünetek megkülönböztetésében is.

Nos, a koronavírusra legjellemzőbb tünet a magas 38-39 fokos láz, a száraz köhögés, a nehéz légzés, a fáradtság, az ízületi és mellkasi fájdalom.

Ami ugyancsak egyedi, hogy az illető elveszíti a szaglását és az ízérzékelését, de fejfájás is jelentkezhet.

Olykor hasmenés is észlelhető, viszont ellentétben a hűléssel, hiányzik a tüsszögés. Ha torokfájdalom jelentkezik, az is inkább hűlésre vagy influenzára utal.

Az influenza és más heveny felső légúti betegségek világszerte a legelterjedtebb fertőző kórok. Míg utóbbiakat többnyire könnyen átvészelik az emberek, addig az influenza komoly szövődményeket okozhat. A közönséges megfázás és az influenza között az a különbség, hogy az elsőnél a tünetek hirtelen jelennek meg, és órákon belül rosszabbodnak, míg közönséges megfázáskor fokozatosan fejlődnek ki. A heveny tünetekkor a beteg köhög, tüsszög, be van dugulva az orra, 38 fok körüli láza van. Influenza jelentkezésekor szokványos a fejfájás, a köhögés, az ízületi fájdalom, s a koronavírushoz hasonlóan tüdőgyulladáshoz vezethet.

Viszont a kettőnek nem azonos a lappangási ideje, a koronavírus a fertőzést követő 2-14 napon belül tudat magáról.

S míg a hűlés és a könnyű lefolyású influenza magától is elmúlik néhány napon belül, a koronavírus pont ellenkezőleg, ekkor kezd súlyosbodni. Akár 25 napig is tarthat.

A koronavírus azért is veszélyes, mert a fertőzés kezdeti szakaszában akár teljesen tünetmentes is lehet. Majd hirtelen légzési nehézségekkel tudat magáról.

A bonyolult járványügyi helyzetet az ősszel a tavaszihoz hasonló erővel támadó allergia is súlyosbítja. Jelentős különbség azonban, hogy az allergia nem okoz lázat, ízületi fájdalmakat, hasmenést. Tünetei ellenben a test bármely pontján jelentkezhetnek kiütések formájában.

– A legfontosabb, amit tehetünk a magunk és embertársaink védelme érdekében, hogy ha észleljük magunkon a betegség tüneteit, miután kapcsolatba kerültünk egy koronavírusos fertőzöttel, otthon maradunk és értesítjük a családorvosunkat, aki a továbbiakban intézkedik – tanácsolja a családorvos.

Magyar Tímea

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó