Kárpátalja szociális és gazdasági mutatói

A megyei statisztikai hivatal jelentése.

A összesített adatok áttekinthetővé teszik a szociális és gazdasági szektor fejlődésének és hanyatlásának mértékét.

Július 1-jei adatok szerint Kárpátalja lakossága 1 millió 252,3 ezer, ami 1473 fős csökkenést jelent. 2020 első felében 6398 születésre 7906 elhalálozás jutott.
2020 júliusában egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló átlagfizetése 10 244 hrivnya volt, ami 2,4 százalékkal kevesebb a júniusinál.
6,4 százalékkal nőtt a fizetési hátralékok összege, ami 2020. augusztus 1-jére 5 millió 272,6 ezer hrivnyát tett ki.

A kiskereskedelmi forgalom ez év január-július között 9,9 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest.

A mezőgazdasági árutermelés több mint két százalékkal haladta meg a tavalyi mutatót. A pozitív mérleg a januári adatokhoz hasonlóan az ősi termelőknek köszönhető, mivel a mezőgazdasági vállalatoké több mint 23 százalékkal csökkent.

Az ipar teljesítménye a júniusi adatokhoz képest nőtt, ám az előző évihez viszonyítva 15 százalékkal csökkent.

Júliusban 669,1 millió hrivnya értékű állítottak elő építőanyagot állítottak elő, ami a múlt évinek mindössze 65 százaléka.

Újfent csökkent a szállítmányozók teljesítése. A 3 millió 518,9 ezer tonna termék csak a 94,3 százaléka a 2019-ben ilyenkor mért mutatónak. Az utasforgalom közel a felére esett vissza, mivel mindössze 11,9 millióan vették igénybe ezt a szolgáltatást.
Csökkent a külkereskedelmi forgalom is. A kivitel 596,5 millió dollár volt, ami 23,2 százalékkal kevesebb az előző évi mutatónál. Az import 538,7 millió dollárt tett ki, azaz 22,7 százalékkal let kevesebb.

Kárpátalja 110 országgal folytatott kereskedelmet.

A legfontosabb exportpartnerek között említhető Magyarország és Németország. Az EU-s országokból 301,8 millió dollár értékű árut hoztak be. Itt is tapasztalható a visszaesés. A nagyobb beszállítók között Kína, Magyarország és Németország szerepel.

A fogyasztói árak az év első hónapjában viszonylag stabilak voltak. Az élelmiszer ára némileg csökkent. Drágább lett a gyümölcs, illetve növekedés érhető tetten az alkoholmentes italok árában is. Olcsóbb lett viszont a tojás, a zöldség és a csokoládé.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó