Kimaxolt elnöki kampányvizit

Pénteken az esti órákban elhagyta vidékünket Volodimir Zelenszkij, ezzel véget ért az ukrán elnök kétnapos kárpátaljai munkalátogatása, ami sokkal inkább kampányvizit volt. A maratoni látogatás során az államfő megtekintette, hogyan haladnak a régióban a „Nagy építkezés” nevű kormányprogram célkitűzéseinek megvalósításával. Az elnök jelenlétében bemutatták a régió fejlesztését szolgáló stratégiatervet. Zelenszkij sajtótájékoztatóján azt is elmondta, mikor és milyen körülmények között kerülhet sor személyes találkozóra Orbán Viktor, magyar miniszterelnökkel.

Az ukrán elnök az eddigiektől eltérően nem repülővel, hanem autóval érkezett Ungvárra. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij szerdai hivatalos szlovákiai látogatása után – Pozsonyban a két ország államfője számos kétoldalú megállapodást írt alá, többek között a légtérhasználatról, ami lehetővé teszi az ungvári reptér működését – érkezett Kárpátaljára. Az elnök Ungvárra tartó gépe leszállt Kassán, itt rövid tárgyalást folytatott a városvezetéssel, majd autóval folytatta útját. Az elnöki konvoj Felsőnémeti–Ungvár szlovák-ukrán közúti határátkelőn lépett be az országba csütörtökön a kora esti órákban. Az elnök itt megtekintette a felújítás alatt álló határállomást, mivel nem olyan ütemben halad a fejlesztés, ahogy azt tervezték, az elnök javaslatára az ungvári határátkelő rekonstrukcióját beemelik a „Nagy építkezés” kormányprogramba. Az elnök elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hetek óta szinte folyamatosan több kilométeres kamionsor torlódik az átkelő előtt. Az illetékesek a szlovák oldalt „hibáztatták” a torlódás miatt, ugyanis a felsőnémeti határátkelőn napok óta nem működik a kamionok átvizsgálására használt röntgen-berendezés. A technikai problémák miatt jelentősen lecsökkent a határátkelő áteresztő képessége.

Zelenszkij az éjszakát a megyeszékhelyhez közeli Derenivska Kupil szállodakomplexumban tölttötte, majd reggel első útja Bereg-vidékre vezetett. Az államfő a Chizay szőlészetben tartott beszédében kiemelte, hogy miután a megyében befejeződik a kormányprogram keretében az úthálózat fejlesztése, az új iskolák és kórházak építése, várak, múzeumok és a kulturális örökség körébe tartozó épületek felújításához látnak hozzá. Kihangsúlyozta, hogy az ukrán parlament az elmúlt héten elfogadott egy törvényt, amely a koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos azonnali adóintézkedéssel segíti. Elmondta, hogy a régió gazdag és változatos turisztikai potenciállal rendelkezik, de kiaknázatlan lehetőségeket lát a szőlészetben és borászatban, az autóiparban, az ásványvizek és bioélelmiszerek területén, a valamint síturizmusban. A helyszínválasztás sem volt véletlen, Zelenszkij itt jelentette be, hogy a jövőben szakmai ünnepnapja lesz a szőlészeknek és borászoknak, az erről szóló rendeletet egy nappal korábban írta alá. Után, Olekszij Petrov, Kárpátalja kormányzója bővebben ismertette a régió fejlesztését szolgáló stratégiatervet.

Zelenszkij felkereste a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórházat, ahol az intézmény igazgatója, Ivan Males referált az augusztus végén megkezdett felújítási munkálatokról. Az új épületszárny átadása 2022 végére várható.

Az elnök megtekintette az M-24 autóút Nagydobrony-Munkács-Beregszász-Asztély határátkelő szakaszának már felújított szakaszát. Sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a „Nagy építkezés” program keretében eddig soha nem látott mértékű útfelújítás valósul meg a megyében. Zelenszkij utalt arra, hogy útfejlesztések mellett a program keretében 5-5 óvoda és iskola, valamint 8 sportobjektum építése zajlik. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy Kárpátalja nem egy megye Nyugat-Európa és Közép-Ukrajna között, hanem Ukrajna része.
Az államfő arra az újságírói kérdésre, hogy mikor és hol kerülhet sor a személyes találkozóra Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, azt válaszolta: folynak a találkozó előkészületei. Emlékeztetett arra, hogy szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Ungváron megbeszélést folytatott egymással.

– Ezeken az egyeztetéseken tekintik át a találkozó részleteit. A tárgyalásokat a magyarok kezdeményezték, de mindkét fél érdekelt a jó viszony visszaállításában

fogalmazott Zelenszkij, az elnök hozzátette: kész bárhol és bármikor találkozni Orbán Viktorral.

Президент України Володимир Зеленський спілкується з представниками ЗМІ Закарпатської області.

Президент України Володимир Зеленський спілкується з представниками ЗМІ Закарпатської області.

Közzétette: Офіс Президента України – 2020. szeptember 25., péntek

Az ország vezetője a nap második felében a Skoda modelleket forgalmazó és gyártó Eurocar vállalat tiszasalamoni gyárában gazdasági fórumon vett részt, amelyen a megye óriásvállalatainak vezetőivel tárgyalt. Zelenszkij találkozott a görög katolikus és az ukrán pravoszláv egyház kárpátaljai vezetőivel, valamint megtekintette az ungvári filharmónia, az egykori Zsinagóga épületét, ami szintén bekerül a „Nagy építkezés” kormányprogramba. Végezetül felkereste az Ungvári repülőteret, ahol ismertették vele a légikikötő újraindításának a tervét.

Volodimir Zelenszkij pénteken az esti órákban repülőgéppel hagyta el a megyét.

Post Author: KISZó