KISZó-kérdés: Ön szerint elég hatékony a járvány elleni védekezés?

Március óta tart a karantén. Hol enyhítenek, hol szigorítanak, ám a korlátozások változatlanul érvényben vannak. Már a második hullámnál járunk, bár Ukrajnában az „összemosódott” az elsővel. A fertőzöttek száma naponta negatív rekordot dönt. Sokan az elején sem vették komolyan a maszkhasználatot, idővel pedig még hanyagabbul kezelik. A rendvédelmi szervek gyakran tartanak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket annak érdekében, hogy az emberek felelősségteljesebben álljanak a helyzethez. Több ezer bírságot szabtak már ki szabálysértés miatt.

Most ismét fokozott figyelmet fordítanak a maszkhasználatra. Az emberek a sok büntetés és figyelmeztetés ellenére mégsem tartanak a szankcióktól (és a vírustól), sokan maszk nélkül tartózkodnak a zárt helyiségekben, nem tartják be a szociális távolságot, az alapvető higiéniai szabályokat. A múlt hónapban a Razumkov és a Socis központ végzett felmérést, amiből kiderült, hogy az ukránok már kevésbé félnek a koronavírustól, mint korábban. A válaszadók 83,2 százalékának sem a családtagjai, rokonai, szomszédjai, sem pedig az ismerősei között nincs olyan, aki megfertőződött volna a vírussal.

Az emberek nagy része (46,1%) úgy gondolja, hogy az ukrán állam ugyan harcol a vírus terjedése ellen, ám az ország erőfeszítése nem elengedő.

Múlt heti KISZó-kérdésünkben mi arra voltunk kíváncsiak, hogy ön szerint Ukrajnában elég hatékony-e a koronavírus-járvány elleni védekezés? A 73 szavazó közül mindössze 3-an gondolják úgy, hogy eredményes a védekezés. Ezt 30 ember cáfolja, míg közel 40-en nevetségesnek találták a felvetést. Egyikük hozzászólásában azt írta: „Nevetséges ez a cirkusz”.

A zápszonyi Dudás Kitti szerint az országban nem elég hatékony a védekezés. Arra kértük, indokolja meg a véleményét, amire az alábbi választ adta:

– Véleményem szerint a vírus csak egy politikai játszma. Az emberek életét nehezíti meg. A határzárral családokat szakítanak el, a maszk viselése pedig értelmetlen, mert egyáltalán nem segít az állítólagos vírus kiszűrésében. Az óvodában, iskolákban a maszkok viselése már csak azért történik, hogy ne büntessék meg őket, nem pedig azért, hogy megvédje a gyerekeket és a felnőtteket. Nemhogy óvja őket, még árt is nekik. Óvónőként dolgozom, így engem is érint a dolgog. Számomra érthetetlen, miért kötelezik a gyermekek számára a maszk viselését. Érdekes az is, hogy ez a fajta „vírus” az üdülőhelyeken nem terjed, ugyanis, mint látjuk, ott nyugodtan tartózkodhatnak az emberek maszk nélkül, a szociális távolság betartását figyelmen kívül hagyva.

A másik érdekesség, hogy először az idősebbeket támadta, most a fiatalabbakat, legközelebb pedig már a gyerekeket veszi célba a vírus.

Félve várjuk a második, majd a harmadik hullámot. De nem fertőzés okozta betegségtől tartunk – hisz máskor is voltak és lesznek is különböző vírusok –, hanem az újabb korlátozásoktól, ami miatt sokan elvesztik a munkahelyüket, a gazdaság helyzete pedig tovább romlik. Ez azonban a parlamentben ülő embereket nem fenyegeti, hisz ők a vírus ellenére is dolgozhatnak, élhetik mindennapi életüket. Úgy érzem, már belefáradtunk abba, amit velünk művelnek! Reméljük, hogy enyhítenek a korlátozásokon, és nyitva maradnak iskoláink, óvodáink, valamit mihamarabb találkozhatunk a külföldön élő és dolgozó rokonainkkal, családtagjainkkal! Sajnálattal tapasztaltuk, hogy

Ukrajnában a tesztek többségét meghamisítják, ezért van az a magas esetszám nap mint nap.

A mi tesztünk is pozitív eredményt mutatott, mi viszont nem hagytuk annyiban, másnap csináltattunk még egyet, az viszont már negatív lett. Azt mondták, elírás történt. Tehát így kreálják a „betegeket”. Az is szomorú, hogy az emberek nem tudnak méltóképp elbúcsúzni a szeretteiktől. Nem elég feldolgozni a halált, még ez is megkeseríti az ember életét.

Simon Rita

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán kollégája meghívására szeptember 23-án Kárpátaljára látogat, ahol az ukrán-magyar kapcsolatok javításáról tárgyalnak majd.

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. szeptember 21., hétfő

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó