A nyugdíjkorhatár-emelés elkerülhetetlen?

A demográfiai helyzet romlása és az árnyékgazdaság erősödése miatt hatalmasra nőtt a Nyugdíjalap hiánya. Ennek kapcsán megtörténhet, hogy Ukrajnában ismét napirendre tűzik a nyugdíjkorhatár emelését, olvasható az Obozrevatel.com-on.

Egyes szakértők szerint elkerülhetetlen a nyugdíjba vonulás idejének emelése, mivel Európai viszonylatban ez nálunk az egyik legalacsonyabb. Már a szomszédos Fehéroroszország is rászánta magát. Az intézkedés ellenzői szerint azonban nem ildomos a további emelés, mivel Ukrajnában így is alacsony az emberek élettartama. A férfiak átlagéletkora például 67 év, így az emelés azt eredményezné, hogy az emberek többsége meg sem élné a nyugdíjazást.

Más elemzők szerint nem az általános halálozási mutatókat kell alapul venni a nyugdíjkorhatár meghatározásakor, mert aki elérte a 60 évet, annak ugyanúgy esélye van rá, hogy megéli a 74-75 évet is.

Ugyan a legközelebbi években nem valószínű, hogy sor kerül a korhatár emelésére, ám a távlati tervek között mindenképpen szükség lesz rá, vélik a szakemberek, hisz 2030-ban az idős emberek 60 százaléka már csupán a minimálnyugdíjra számíthat, 2050-re pedig minden harmadik lakos eléri a nyugdíjkorhatárt. Arról nem beszélve, hogy a demográfiai mutatók alakulásából kiindulva, az ország lakossága 20 év múlva 28 százalékkal csökkenhet.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó