Legalizálnák a házi pálinkafőzést Ukrajnában

A kormánypárt képviselői a jövedéki termékekről szóló törvény olyan módosítását terjesztették a parlament elé, amely mindenki számára lehetővé teszi a házi pálinkafőzést Ukrajnában, írja az UNIAN állami hírügynökség.

A javaslat szerint szigorúan csak magánhasználatra lehetne pálinkát főzni, amelyet tilos kereskedelmi úton értékesítenie, az nem derült ki a hírből, hogy pontosan mekkora mennyiségben lehet majd tömény italt előállítani otthoni körülmények között.

A törvénytervezet előkészítői szerint, nem vonható felelősségre az, aki kizárólag saját fogyasztásra készít pálinkát, ugyanis a képviselők meglátása az, hogy ez egy alapvető jog, amelyet az állam nem korlátozhat – idézi a tervezet szövegét a hírügynökség. A törvényjavaslatot kezdeményező honatyák diszkriminatívnak tartják a pálinkafőzést tiltó jogszabályt, ugyanis a borok, mézes párlatok, likőrök saját fogyasztásra történő előállítása nem jár felelősségre vonással.

Ukrajnában a magánjellegű pálinkafőzés jelenleg tilos és törvénysértésnek számít, sőt a pálinkafőző és az otthon készített párlat tárolása is pénzbírságot von maga után. A bírság 51 hrivnyától 170 hrivnyáig terjed, 2018-ban 197 személyt állítottak bíróság elé, 80-an esetben szabtak ki pénzbírságot. Ennek eltörlését javasolják a honatyák.

Forrás:
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó