Digitalizálják az ukrán agrárgazdaságot

Ukraine agrárium

Ukrajna rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik a szántóföldi növénytermesztésben, és az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtott végre. Az ukrán gazdálkodók egyre nagyobb számban használják ki a digitális megoldásokban rejlő előnyöket az intenzív mezőgazdasági termeléshez. A posztszovjet térségben Ukrajna élen jár ezen a területen – írja a Világgazdaság.

Ukrajnában évek óta hatékonyan működik egy ingyenes felhőszoftver-projekt, amely lehetővé teszi a teleknyilvántartás online nyomon követését, az egységek elszámolását, valamint hozzáférést biztosít különféle műholdas képekhez. Az ukrán gazdák egy része már digitális megoldásokkal tervezi a vetésforgót, azonosítva a szántóföldek problémás területeit.

Ezekkel előre lehet jelezni nemcsak a hozamokat, de megtervezni a vetéshez szükséges vetőmag- és tápanyagmennyiségeket. Emellett monitorozni tudják a talajnedvességet, a levelek nedvességét, a szántóföld sűrűségét, sőt a magok barázdákban való elhelyezkedését is.

Bár a többi ex-szovjet utódállam is igyekszik felzárkózni, az ottani gazdálkodók még nem használják ki ilyen nagy arányban az ebben rejlő lehetőségeket, állapítja meg az idézett cikk.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó