Fokozatosan emelik a tanárok fizetését

2021 folyamán az oktatók fizetése csaknem 30 százalékkal emelkedik az idei év augusztusához képest.

Az erre szánt összeg már szerepel Ukrajna 2021-re szóló költségvetési tervezetében, számolt be a napokban az egyik televíziós csatorna adásában Szerhij Skarlet, Ukrajna oktatási és tudományos minisztere.

„A tanárok jövedelme már 5,8 százalékkal nőtt szeptember 1-jén. A bérek január elseji növekedése miatt a tanári fizetések további 20 százalékkal, július 1-jétől pedig további 8-cal fognak emelkedni. Ez azt jelenti, hogy 2021 folyamán az oktatók fizetése csaknem 30 százalékkal nő 2020 augusztusához képest” – hangsúlyozta Skarlet.

Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a tanárok így is alacsony fizetése miatt, és ezt az állapotot Ukrajna elleni bűncselekménynek nevezte, amely 29 éve tart.

“A tanárok és nem csak a tanárok, hanem az óvodai, iskolai, szakiskolai, felsőoktatási munkatársak, kutatók fizetése az oktatók jövedelemtermelését tekintve 29 éve nem változik.  Ma ezen próbálunk változtatni” – kommentálta a miniszter.

Megjegyzendő, a jövő évi állami költségvetésben az oktatásra fordított kiadások 34 milliárd hrivnyával növekednek. A teljes oktatási költségvetés 173,8 milliárd hrivnyát tesz ki. 102,5 milliárd hrivnyát biztosítanak az általános középfokú oktatási intézmények pedagógiai alkalmazottainak fizetésére, ami 21,2 milliárddal több, mint 2020-ban.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó