Ukrajna közvetítene a fehérorosz válságban

kuleba

Alekszandr Lukasenko már nem, a hatalom megdöntésével próbálkozó ellenzék pedig még nem legitim – vélekedik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Az ukrán külügyi tárca vezetője bejelentette, hogy Ukrajna készen áll arra, hogy közvetítsen a belorusz válságban.

„Országunk semleges közvetítőként segíthet a fehérorosz politikai válság leküzdésében. Ukrajna segítő kezet nyújtott, de sajnos Lukasenko elutasította ezt, helyette Vlagyimir Putyint szorító ölelésében maradt”

– fogalmazott Kuleba, aki megjegyezte, hogy Ukrajna tanulmányozza a Fehéroroszország elleni szankciókról szóló uniós döntést.

“Ukrajna számára a nemzeti, politikai és gazdasági érdekek állnak az első helyen” – mondta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba megerősítette:

Kijev változatlanul baráti államként tekint Fehéroroszországra, Lukasenko legutóbbi kijelentései és tettei ellenére is.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Kijev nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét és Lukasenko beiktatását. Véleménye szerint ma belorusziával kapcsolatban nem lehet legitimitásról beszélni.

„Röviden: Alekszandr Lukasenko már nem, a hatalom megdöntésével próbálkozó ellenzék pedig még nem legitim. Amikor felvetődött a kérdés ki mellé álljon Ukrajna, a néhányszáz meghívott mellé, akik részt vett az úgynevezett elnöki beiktatáson, vagy a több millió ember mellé, akik az zárt ajtók másik oldalán. Kézenfekvő volt a választás. Ukrajna azzal a több millió fehérorosszal van, akiket nem hívtak meg erre az ünnepségre” – zárta nyilatkozatát Kuleba.

A külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy a hivatalos kapcsolatok Ukrajna és Fehéroroszország között szünetelnek, a két ország külügyminisztériumai diplomáciai csatornákon keresztül kommunikálnak.

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó