A magyar kultúra híd szerepet tölthet be a magyar–ukrán kapcsolatokban

160 millió forintból korszerűsítik az ungvári nagyszínház színpadtechnikáját

A Kárpátaljai KultúrKaraván magyar kormányprogram keretében újul meg az ungvári Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színház teljes színpadtechnikája. A jelentős összegű magyar támogatás hivatalos bejelentése alkalmából sajtótájékoztatóra kerül sor a kulisszák mögött, ahol a kivitelező cég dolgozói már megkezdték a munkálatokat.

Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja az eseményen kiemelte a projekt fontosságát.

– A kultúra fontos híd a két ország kapcsolatában – fogalmazott a magyar diplomata. – Ha már hidakról beszélünk, meg kell említeni, hogy a záhonyi Tisza-hídon felfestett vörös vonal szintén nagy szerepet kapott az utóbbi hónapokban. Nemrég meglepően, szokatlan módon került sor egy gyógyszerszállítmány átadására. A mai nap szintén rendhagyó, hiszen a projekttel megbízott miniszteri biztos nem lehet itt. Ahogy viccesen szoktam mondani: Grezsa István magyar hangja vagyok Ungváron. A nagyszínház felújítása a miniszteri biztosság kezdeményezésére a Nemzetpolitikai Államtitkárság finanszírozásával megvalósuló példaértékű projekt.

Buhajla József emlékeztetett arra, hogy nemrég ennek a programnak a keretében újult meg a tiszapéterfalvai és a salánki művelődési központ, illetve a beregszászi színház világítástechnikája, legutóbb pedig korszerű autóbuszt kapott a társulat.

– Ahhoz, hogy ez a híd működjön, mai napon az ungvári színház egyik része kerül felújításra – emlékeztetett az ungvári főkonzul. – A felújítás keretében 160 millió forint értékben korszerűsítik a forgószínpadot, megújul fény- és hangtechnikája.

A diplomata kiemelte, olyan szerződést kötöttek a színház vezetésével, amely értelmében a felújítást követően meghatározott számú kulturális eseményt tarthat majd itt a magyar közösség. Buhajla József bizakodását fejezte ki, hogy a két külügyminiszter január 27-i találkozóján vázolt munkacsoport február 24-i kijevi ülése, ha nem is oldja meg az összes problémát, de pozitív történéseket indít el.

Spenik Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének dékánja kiemelte, ungvári lakosként nagy örömmel tölti el, hogy a megye legnagyobb színházában a rekonstrukció során az intézmény nívóját megillető körülményeket teremtenek. Így a jövőben magas színvonalú színházi előadások mellett, nívós zenei koncerteknek biztosíthat otthont az intézmény.

– Ennek a rekonstrukciónak üzenetértéke is van, ugyanis Magyarország ezzel is jelzi, hogy változatlanul nyitott a párbeszédre és az együttműködésre, arra, hogy kulturális projekteken keresztül újra lehet teremteni a korábbi jószomszédi és partneri viszonyt – jelentette ki Spenik Sándor.

Vaszil Marjuhnics, a Kárpátaljai Megyei Zenei-Drámai Színház igazgatója elmondta, a forgószínpad gyakorlatilag 20 éve nem működik, a fény- és hangtechnikát pedig a színház épületének 1987-es átadása óta nem korszerűsítették.

– Az évek során megszoktuk, hogy a forgószínpad nélkül kell dolgoznunk, ha vicces akarok lenni, nehéz lesz megszokni, hogy újra forog a színpad, de a jót könnyű megszokni – fogalmazott. – A tárgyalások több mint két éve kezdődtek, ma ott tartunk, hogy a felújítással megbízott cég emberei hozzáláttak a régi fénytechnika leszereléséhez. Bízunk benne, hogy magas színvonalú munkát végeznek. A színház igazgatósága megteremtette a feltételeket a projekt lebonyolításához. Március 27-én van a színházak nemzetközi világnapja, bízzunk abba, hogy az április közepére tervezett fesztiválunkkal, amelyre a beregszászi társulat is jelezte részvételét, méltó módon avathatjuk a felújított színpadot.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó/Fotók:Zunko Barnabás

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó