A jó fogorvos ismérve – elhivatottság, türelem és precizitás │KISZó-portré

csuhrán jános fogorvos nagyszőlős kárpátalja

Dr. Csuhrán János nem szeretné kispórolni a munkát a sikerből. Mindig arra törekszik, hogy a legjobb tudása szerint tegye elégedetté azokat, akik beülnek a fogorvosi székébe. Az ígéretes fiatal hasznos tippekkel, jótanácsokkal látott el minket. Ezt a felvilágosító tájékoztatást a közösségi oldalán is gyakorolja.

Simon Rita

– Miért pont a fogorvosi?

– Édesanyám már gyerekkoromban felfigyelt a türelmemre, arra, hogy szeretek apró dolgokkal foglalkozni. Emiatt a fogtechnikus szakmát nézte ki nekem. Természetesen semmire sem köteleztek, csak javasolták ezt a pályát – kezdi beszélgetésünket a 24 éves nagyszőlősi fiatalember. – Az osztályfőnököm, Hvozgyo Gabriella is biztatta a szüleimet, hogy próbáljanak a fogorvosi kar felé terelni. A tanulással nem volt gond. Már akkor tudtam, aki nem fejleszti magát, az sosem ér el semmit! Az Ungvári Nemzeti Egyetemen szereztem diplomát 2018-ban, amit később a Semmelweis Egyetemen honosítottam. A családomban nem volt sem orvos, sem fogorvos, sőt én vagyok az első, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

– Mit élvezel a fogorvoslásban a legjobban?

– Nincs annál jobb érzés, mint amikor visszajön a páciens, és elújságolja, hogy már nagyon jól van, elmúlt a kínzó fájdalom. Egy teljesen „új mosoly” elkészítése is felemelő élmény, hiszen hónapok, sőt gyakran évek munkája mutatkozik meg a végeredményben.

– Mi volt a legnagyobb kihívás ebben a szakmában?

– Bizton állíthatom, hogy a legnagyobb kihívások még előttem állnak.

Nehéz volt megtanulni a páciensekkel való kommunikáció alapjait, ugyanis minden ember más, és mindegyikkel meg kell találni a közös hangot.

Az emberi viselkedésről is sokat lehet tanulni ebben a szakmában.

– Mitől lesz valaki jó fogorvos?

– Egy jó fogorvos maximalista, kritikus önmagával szemben. Keresi, hogyan tudná a legjobban elvégezni a beavatkozásokat. Kedves és figyelmes, ezenkívül a végtelen türelem a legnagyobb fegyvere. Az ügyes kezek és a kellemes megjelenés is piros pont. Azonban nem elég a kézügyesség, sziklaszilárd elméleti alapra lehet csak építkezni, a megszerzett tudást pedig célszerű rendszeres továbbképzésekkel élezni.

– Te miben vagy más, mint a szakmabeliek?

– A legtöbb páciensem a precizitásomat díjazza. Én is szeretem, ha a munka hibátlanul van elvégezve, még akkor is, ha több időt, energiát kell belefektetnem.

Álmatlan éjszakákat okozna a tudat, hogy meg tudtam volna csinálni egy esetet jobban, de csak összecsaptam…

– Milyen beavatkozásokat szeretsz leginkább, mi az, amitől eleinte féltél?

– Jelenleg a mikroszkópos nagyításban végzett gyökérkezelésekkel foglalkozom a legtöbbet. Számos kolléga irányítja hozzám a betegeit, ugyanis csak ezzel a technikával érhető el a legbiztosabban a jó minőségű gyökértömés. Szeretek nagy esztétikájú koronákat készíteni, imádom szembesíteni a pácienseimet az előtte-utána fotókkal. Az arcüregzáró műtéttől nagyon sokáig féltem, ugyanis a felső őrlőfogak eltávolításánál az arcüreg megnyílása is a pakliban van… Ha ez megtörténik, 24 órán belül össze kell varrni. Ma már szerencsére nem okoz gondot az operáció elvégzése, de túl sok örömöm nem lelem benne. Jelenleg a Smile Design Center Kft. és Smile Expert Kft.-nél dolgozom.

– Milyen tévhitek vannak a szakmával kapcsolatban?

– Tévhit, hogy a fogorvosi munka könnyű. Óriási mentális és fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve, a hát- és derékproblémák szinte mindenkinél jelentkeznek. A stressz miatt nagy a kiégés veszélye is.

– Az emberek többsége csak akkor megy a rendelőbe, ha már valami fáj. Miért kellene ezen változtatni, hogyan előzhetjük meg a bajt?

– Ennek két oka is van, az egyik egészségügyi, a másik pedig anyagi. Ha rendszeresen tisztítjuk a fogainkat, és legalább évente egyszer elmegyünk fogászati szűrésre, akkor megelőzhetjük az esetleges szuvasodások komoly szövődményeit, amelyek akár a fog elvesztését is maguk után vonhatják.

Mindemellett, ha így teszünk, kevesebb beavatkozásra lesz szükség, amivel rengeteget pénzt tudunk spórolni. Minél nagyobb a probléma, annál nagyobb a helyreállítás költsége.

– Melyek a leggyakoribb panaszok? Ezeket hogyan előzhetik meg?

– A leggyakoribb panaszok a fájdalom legkülönfélébb formái. De érkeznek páciensek esztétikai és funkcionális problémákkal, és sajnos panasz nélkül is rendszeresen diagnosztizálunk periapikális gyulladásokat. (Ezek gyakran a nem megfelelő gyökérkezelés miatt jönnek létre.) Megelőzés tekintetében a rendszeres fogászati vizsgálat kulcsfontosságú, ideális esetben évente, de ha a beteg szájhigénéje nem kielégítő, akkor akár félévente, vagy még gyakrabban is sort kell rá keríteni.

– Sokan ellenzik a fogfehérítést. Te mit gondolsz róla?

– A rendelői fogfehérítéssel semmi baj nincs, ám maximum egyszer egy évben ajánlatos. Ezek az anyagok, gépek, illetve a fogfehérítő protokoll úgy lettek kifejlesztve, hogy ne tegyenek kárt a fogakban. Az internetes otthoni fogfehérítőket nem ajánlom. Nem működnek, és a páciens nincs felügyelet alatt a kezelés közben. Tipp elszíneződés ellen: evés, ivás után öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel, ha nincs lehetőségünk nap közben fogat mosni. Ilyen és hasonló tippeket, tanácsokat, érdekességeket gyűjtök össze az instagram (@drcsuhranjanos) és facebook oldalamon is, lényegében minden pénteken teszek ki hasonló posztokat, ahol kicsit bővebben tudok válaszolni a páciensek gyakori kérdéseire.

– Felnőttkori fogszabályozás? Mikor ajánlott és mikor kell eltekintenünk tőle?

– Rögzített fogszabályzót kb. 12-13 éves kortól lehet felhelyezni, amikor véget ért a fogváltás, ugyanis a breketeket csak maradó fogakra lehet ragasztani. Felső korhatár nincs, bár az tény, hogy a kezelés időtartama az idősebb pácienseknél hosszabb.

A fogszabályzás enyhe esztétikai hiányosságoknál nem ajánlott, mert negatívan hathat a rágóizületre, hosszú távon kattogás és fájdalmak is jelentkezhetnek.

Patológiás harapások, erős elfordulások, dőlések miatt viszont ajánlott a fogszabályzó, mert a fogak elhelyezkedése közvetlenül hat a szájhigénére, és akár gyomor- és bélrendszeri problémákat is megelőzhetünk vele. A technika fejlődésével tökéletesedett a fogszabályozás tudománya is, viszont az alapelv ugyanaz. A beavatkozás fájdalommentes, felhelyezés után max. 2-3 napig érezhető fájdalom. A fogszabályzó készülékek az évek alatt alig módosultak, viszont rengeteget változott az emberek hozzáállása. Ma már szinte menő lett a fogszabályzó, mivel ez azt sugallja, hogy az illető törődik az egészségével.

– Mit szeretnél elérni a jövőben?

– Úgy gondolom, hogy a legtöbb elhivatott fogorvosnak egy saját rendelő az álma. Ez alól én sem vagyok kivétel. Szeretnék egy helyet, ahol kedvemre dolgozhatok, alkothatok. Célom, hogy bekerüljek Magyarország vezető fogorvosai közé, ami nem egyszerű feladat, de megfelelő kitartással és sok év tanulással, gyakorlattal, kivitelezhetőnek tartom.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó