Játszótér helyett fecskendő és longer │KISZó-háttér

A szenvedélybetegek a társadalom leépülését idézik elő.

Ukrajnában február a szenvedélybetegségek megelőzésének hónapja. A statisztikák tanúsága szerint az elmúlt két évtized során több millióval csökkent Ukrajna lakossága. A népesség drasztikus fogyásának megállítása a felnövekvő nemzedék feladata lenne. Igen ám, de a fiatalok aligha tudnak javítani a demográfiai mutatókon: többségük már iskoláskorban elkezd alkoholizálni, kábítószert fogyasztani. A szociológiai adatok tanúsága szerint 73 százalékuk állítja, könnyen hozzáfér a szeszes italokhoz, 22 százalékuk pedig a különféle narkotikumokhoz.

Magyar Tímea

Az adatok sokkolóak, ismeri el Vaszil Krucsanica, a megyei narkológiai gondozó főorvosa, ám tény, hogy a legfrissebb felmérések szerint a kamasz fiúk 77, a lányok 74 százaléka fogyasztott már szeszes italt.

– A fiúk inkább sört, a lányok gyenge alkoholtartalmú italokat – úgynevezett longereket – isznak. Annak ellenére hozzájutnak azokhoz, hogy a kiskorúaknak kiszolgálásáért magas bírság szabható ki. Mivel azonban nincs, aki betartassa az idevágó törvényt, csak a kereskedők lelkiismeretén múlik, élnek-e a haszonszerzés eme törvénytelen módjával.

A megyei narkológiai gondozóban nyilvántartott szeszgőzben élők száma valójában legalább ötszöröse a hivatalosnak.

Míg korábban 16–18, ma már 11–12 éves korban nyúlnak az első pohár után. Sajnos, a jelenlegi állapotok mellett nem sok esélyt látok az ifjúság alkoholizálásának visszaszorítására. Hogy ki a felelős a kialakult helyzetért? Tény és való, hogy azok a kiskorúak csábulnak el, akik ugyanezt látják odahaza. Általában, akkor isznak, ha valami bántja őket, ha problémájuk van. Ha a szülők kellő figyelmet szentelnének csemetéjükre, rendszeresen beszélgetnének vele, ez nem következne be – véli a főorvos.

Bár a józanság receptje régóta létezik – a kezelés után nélkülözhetetlen a rehabilitáció – ez nálunk gyakorlatilag hozzáférhetetlen, állítja Natalija Brataszjuk pszichológus. Ukrajnában gyakorlatilag nincsenek utógondozó központok. Pedig a különféle függőségek fiatalkorban legtöbbször pszichés zavarokkal társulnak, melyeket a kiskorú egymaga képtelen leküzdeni.

– Egy felmérésben a megkérdezett kamaszok 11 százaléka azt vallotta, hogy gond nélkül tud szerezni marihuánát és hasist,

5 százaléka ugyanezt mondta az amfetaminról és a trankvilizátorokról, 6 százalék pedig az eksztaziról. Hogy milyen negatívan hat majd mindez a közeli jövőben a demográfiai mutatók alakulását? Könnyen megjósolható. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint ugyanis,

ha egy népesség 7–8 százaléka kábítószer-fogyasztó, az adott társadalom fokozatosan leépül.

A legszomorúbb, hogy nem új keletű problémákról van szó. A téma szakértői tisztában vannak vele, hogy csakis a megelőzés, baj esetén viszont a hosszas, hatékony rehabilitációs kezelés segíthet kilábalni a mámor világából. Ezt célzó állami programok is születtek, csak azok anyagi támogatásáról feledkeznek meg folyamatosan. Így az országban gyakorlatilag nem működnek a függőséggel élők lokalizálásának és gyógyításának mechanizmusai, hiányzik a komplex hozzáállás. Az egyedi, lokálias módszerek viszont nem hoznak eredményt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó