Múltunkat őrzi, gyökereinkre emlékeztet

A palágykomoróci tájház közel egy évtizede vigyázza a letűnt kor relikviáit.

A 2012-ben az egykori iskola, majd dohánysimító épületében kialakított falumúzeumot Andrejcsák Beáta, a Palágykomoróci Kenguru Alapítvány és a helyi Örökzöld Nyugdíjasklub vezetője tartja fenn.

Csuha Ivett

Az épület annak idején a református egyház tulajdonát képezte. A kezdetekkor családi összefogással és támogatóknak köszönhetően sikerült valamelyest kipofozni. Azóta sok idő eltelt, újabb javításokat azonban – a tulajdonjog tisztázatlansága miatt – nem tudtunk véghezvinni – avat be a tájház működésének első éveibe Andrejcsák Beáta. – A Szürtei kistérség megalakulásától pozitív változásokat várunk. Megkezdődhet ugyanis a tulajdonjog kérdésének megoldása, miután pályázat útján tudnánk fejlesztéseket véghezvinni, renoválnánk az épületet, és megvalósítanánk az évek során felgyülemlett ötleteket.

A kiállításon a múlt század közepén még mindennaposnak számító eszközöket tekinthetik meg az érdeklődők.

– A tárgyak között régi bútorok, cserépedények, bölcsők, szőttesek, és egyéb érdekes, napjainkban már nem, vagy csak alig használt tárgyak is vannak. A legtöbb eszközt a helyiek és a szomszédos települések lakosai ajánlották fel a tájház javára. Különleges könyvgyűjteménnyel rendelkezünk, melyet Gencsi Béla egykori református püspök könyvtárának egy részéből állítottunk össze – meséli Beáta. – Fontos, hogy megőrizzük ezeket a következő nemzedék számára, hiszen a világ rohamosan fejlődik, ám gyökereinket, hagyományainkat illik ismerni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó