Hamisítatlan múlt az ígéretes jövő érdekében │KISZó-interjú

tarpai józsef kárpátalja munkács magyar ház kiállítás

Indul az élet a Munkácsy Mihály Magyar Házban.

Jól átgondolt, százhúsz százalékosan kihasznált, multifunkciós, autentikus, a modern kor követelményeinek megfelelő, önellátásra törekvő intézmény lesz a Munkácsy Mihály Magyar Ház. A város egyik legszebb, ikonikus épülete, amely rövidesen az egység, a sokszínűség és a lehetőségek mintapéldájává válhat. Ottjártunkkor az utolsó simításokat végezték, a végeredmény bámulatos lesz.

Simon Rita

A város központjában álló, 1912-ben átadott, egykori Osztrák–Magyar Bank épületének felújítását a magyar kormány finanszírozta. A ház működtetése céljából létrehozott Zahid Finance Group igazgatójával jártuk be a háromszintes épületet. Tarpai József az építkezés hátteréről, a teljes kihasználtság jelentőségéről, és a jövőbeni elképzelésekről mesélt.

– Már most, a hivatalos megnyitó előtt sokan térnek be hozzánk, és érdeklődnek az objektum sorsáról – magyarázza Tarpai József. – Decemberben a nyitásváró program keretében rendeztünk egy kiállítást, ami amolyan ráhangolódás volt a nagy átadó előtt. Reméljük, hogy mielőbb lehetőségünk lesz a nagyszabású megnyitó lebonyolítására. A tetőteret kiállítóteremmé alakítottuk át, ahol jelenleg a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület alkotóinak munkái láthatók. Ezt már az utcai hirdetőtábla is jelzi, így egyre többen keresnek fel minket, hogy megkérdezzék, megtekinthetik-e a tárlatot. A kiállításon Matl Péter, ifj. Hidi Endre, Laskai György, Kopriva Attila és más művészek alkotásai kaptak helyet. Igazán impozáns összeállítás kerekedett ki. A jövőben a kulturális programok, illetve a helyi magyarság összejöveteleinek szervezésében a Kárpátaljai KultúrKaraván programfelelőse, Kudlotyák Krisztina fog segíteni.

– Az épület egy része már megtelt élettel.

– 2020 elején adtunk ki egy szárnyat az OTP Bank munkácsi fiókjának. Az első szinten található még az úgynevezett inkubátor, ahol hat irodát alakítottak ki. Ezeket a helyiségeket bérbe kívánjuk adni, tehát akit érdekel, jelentkezhet, még van kiadó szoba. Nem titkolt célunk, hogy a bérleti díjakból szeretnénk fenntartani magunkat. Úgy tervezzük, hogy önellátók leszünk.

– A második szinten meghagytak egy „történelmi” blokkot.

– Az első emelet az épület szíve, ott egy gyönyörű nagy díszterem van, mely kiváló helyszíne lehetne báloknak, nagyszabású rendezvényeknek, egyéb ceremóniáknak.

Ami az érdekessége, hogy megmaradt a régi páncélterem, amelyben banktörténeti múzeumot szeretnénk létrehozni.

A lépcsőházban már most is megtekinthető a Munkácsy Mihály emlékkiállítás. A festőművész életútján keresztül ismertetjük a múlt különböző időszakait. A megnyitón fogjuk leleplezni a létesítmény nevét adó magyar festő mellszobrát is, amelyet Kopriva Attila készített.

– Milyen állapotban volt az épület, amikor megkapták?

– Mivel mindig – a Magyar Királyság, majd a Szovjetunió és még a független Ukrajna idején is – fontos szerepet töltött be az objektum, igyekeztek többé-kevésbé karbantartani, de amikor átvettük, már nagyon elhanyagolt állapotban volt. Ez műemléképület, tehát a szabályok betartásával végeztük az átalakításokat, és gondoskodtunk arról, hogy a restauráció, és a külső változtatások hibátlanok legyenek. Ennek ellenére ez egy 21. századi, a kor követelményeinek megfelelő ingatlan, amelyben például az akadálymentesítést is megoldottuk.

Nagyon ügyeltünk arra, hogy ne bontsuk meg az épület történelmi arculatát.

Ebben nagy szerepe volt Hricenkó János főmérnök-építésznek, és az egész csapatnak, mely tagjaival már két éve dolgozunk közösen. Az is külön öröm, hogy a fővállalkozónk is magyar. A viski Hánka Tibor és munkatársai odafigyeltek minden apró részletre.

– Rengeteg terv, színes elképzelés, tetszetős elemek, amelyek valóban a monarchiabeli eleganciát sugároznak. Az alagsor is ezt fogja tükrözni.

– Ott egy Osztrák–Magyar Monarchia korát idéző éttermet és kávézót akarunk kialakítani. A nyitást nyárra tervezzük, személyzetet keresünk, várjuk a jelentkezéseket.

Az étteremből egy csodás teraszra juthatunk ki, amelynek „újjáteremtése” nem kis feladat volt.

Le kellett szedni a szovjet érában ráépített réteget, ugyanis az udvar garázsként funkcionált. Munkácson régebben volt egy úgynevezett Tündérkert, ezt szeretnénk feleleveníteni, hogy az étteremből ki lehessen jönni a szabadba, akár szabadtéri esküvői ceremóniákat is lehessen tartani. Az is cél, hogy kellemes zöldövezetben tudjanak felfrissülni az emberek.

– A magyar ház megnyitásával milyen reményeket fűznek a közösség aktivizálásához?

– Munkács nagyon fontos helyszín, mind gazdaságilag, mind a társadalmi kapcsolatok szempontjából. Rengeteg turista járja a környéket, az ingatlan logisztikailag is nagyon jó helyen van. A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács tiszteletbeli elnökeként a turizmus az egyik szívügyem, így azon leszek, hogy minél több látogatót – minél sikeresebb programokkal – vonzzunk be ide.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó