Kárpátalján egy dolgozóra 1,4 nyugdíjas jut

Nő a Nyugdíjalapra nehezedő teher.

Évértékelő online tanácskozást tartott a megyei Nyugdíjalap, melybe az ukrán Nyugdíjalap elnöke, Jevhenyij Kapinusz is bekapcsolódott.

Az értekezleten a megyei hivatal elmúlt évi munkáját elemezték. Péntek Anasztázia, a hivatal vezetője többek között elmondta, 2020 folyamán különböző forrásokból 9,1 milliárd hrivnya bevételük volt, ami 11,1 százalékkal több, mint 2019-ben. Ebből 8 milliárd 796 500 hrivnyát a nyugdíjak és támogatások folyósítására fordítottak, melyekben 263 500 idős ember részesült. A bevételi tervet 120,1 százalékra, 5,5 millió hrivnyával sikerült túlteljesíteni.

Egységes szociális járulékokból 4,1 milliárd hrivnya futott be, mely összeg 50 százaléka a régió költségvetési intézményeitől, 45 százaléka – iparvállalkozásoktól, 5 százaléka – egyéni vállalkozóktól származik.

– Rendkívül aggasztónak tartjuk a munkavállalók arányának csökkenését – fejtette ki Péntek Anasztázia. – Kárpátalján jelenleg egy dolgozóra 1,4 nyugdíjas jut. Ez az arány járásonként is eltérő, például míg az Ungvári járásban egy dolgozó egy fél, a Volóciban 2,6, a Técsőiben 2,1 idős embert „tart el”. Ebből fakadóan folyamatosan nő a Nyugdíjalap költségvetésére nehezedő teher.

A hivatal, az illetékes szervekkel karöltve, szakadatlanul dolgozik a feketén foglalkoztatott munkavállalók kiszűrésén. Ezen intézkedések révén tavaly közel ezer törvénytelenül dolgozó személyre derült fény, s egymillió hrivnya pluszbevétel átutalását sikerült elérni.

Ennek ellenére továbbra is sokan tartoznak a Nyugdíjalapnak, 65 millió hrivnya adósság halmozódott fel, ebből 13,5 millió a szociális járulékok elmaradása révén, 51,5 millió pedig a kedvezményes illetmények megtérítése terén gyűlt fel.

2020 során hét alkalommal számolták újra a havi juttatásokat, az illetmények átlagosan 351 hrivnyával emelkedtek. Jelenleg az átlagnyugdíj 2814 hrivnya. 252 ezer személy kapott egyszeri ezer hrivnyás segélyt. 7700-al nőtt az új nyugdíjasok száma. A nemzetközi megállapodása értelmében 136 külföldi nyugdíjat számoltak fel, öt külföldi állam Kárpátalján élő 302 nyugdíjasának összesen 12 millió hrivnyát utaltak át. A személyi adatok digitalizálása során 34 700 nyugdíjas adatait küldték el a központi elektronikus archívumba.

A hivatal vezetője azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy tavaly valamennyi szervizközpontjuk megújult, s ezek 327 800 alkalommal nyújtottak szolgáltatást a kliensek ügyes-bajos dolgai kapcsán.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó