Elnöki rendelet: idén hat hónapig tart a sorozás

A tavaszi sorozás április elejétől június végéig tart, az őszire pedig október-december között kerül sor. Az államfő szerdán írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, írja a Korrespondent.net az elnök sajtószolgálatának közleményére hivatkozva.

Ukrajna elnöke rendeletében két sorozási időszakot jelölt ki 2021-re, ennek értelmében az idén összesen hat hónapig tart a sorköteles fiatalok behívása. A leszolgált állomány leszerelésének üteméről is rendelkezett az államfő. Eszerint áprilistól júniusig, majd októbertől decemberig tart a leszerelési időszak. Ugyanakkor a koronavírus járvány miatt a 2020 júliusában bevonultatott sorkötelesek csak 2022 januárban „szabadulnak”.

A hírportál kiemeli, hogy a sorozóbizottságok április 1-én és október 1-én állnak fel, ugyanakkor az előkészületeket már egy hónappal korábban március 1-én és szeptember 1-én megkezdik.

A közleményben kiemelik, hogy a hadseregben a sorkötelesek aránya jelenleg 15 százalék, amely évről-évre csökken.

Mint korábban az újoncokat most sem viszik a kelet-ukrajnai válságövezetbe.

2020 januárjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben 20-ról 18 éves korra csökkentette a sorkötelezettség alsó korhatárát. Ennek értelmében 2020-tól a sorkötelezettség azokra a 18 és 27 év közötti ukrán férfiakra vonatkozik, akik nem rendelkeznek felmentő határozattal egészségügyi vagy másmilyen okok miatt.

Az angyalbőrben való szolgálat ideje 18 hónap, a felsőfokú végzettséggel rendelkező (magiszter vagy specialista) fiatalok számára 12 hónap.

Az újoncok kiképzőközpontban töltik az első négy hónapot , kiképzésük után katonai egységekhez vezénylik őket.

 

Forrás:
KISZó/Korrespondent.net

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó