Kiszebáb-égetés a Nagyberegi Tájházban

A télűzés jellegzetes szimbóluma a kiszebáb-égetés, amikor is, február végén, a tavasz közeledtével a gyerekek által készített szalmabábot elégetik. A babona szerint a kiszebáb-égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető rítus régen kedvelt volt a falusi emberek körében, ma már csak elvétve találkozhatunk vele.

Ezt a népszokást elevenítették fel a Nagyberegi Tájházban.

A február 17-én megtartott alkalmat a hagyományoknak megfelelően konyhai tevékenységgel és kézműves foglalkozással kezdték, a tájház vendégei ezúttal a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola 3. osztályos tanulói voltak. A gyerekek farsangi szokásokkal, egykori tevékenységekkel ismerkedhettek meg, majd kezdetét vette az alkotómunka. A csoport egyik fele apró kiszebábokat készített, a másik fele pedig a tárcán-szövést próbálta ki, kicsi szőtt babák készültek. Néhányan pedig a konyhában segédkeztek a csörögefánk hajtogatásánál.

Amikor minden elkészült, a gyerekek az udvarra vonultak, s a hagyománynak megfelelően, a szervezők segítségével, elkészítették a kiszebábot: szalmából formáztak egy emberi alakot, majd régi ruhákat adtak rá. A bábot meggyújtották. A télűzés a” Lángolj kisze, vidd a telet!” felkiáltással fejeződött be.

Farsangi hangulat a Nagyberegi Tájházban

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó