Megtartotta első ülését a magyar–ukrán oktatási munkacsoport Kijevben

Megtartotta első ülését a bővített hatáskörű magyar–ukrán oktatási munkacsoport szerdán Kijevben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tárgyalásainak eredményeképpen – tájékoztat az MTI.

A közlemény szerint Pacsay-Tomassich Orsolya, a magyar delegáció vezetője, a munkacsoport társelnöke az ülésen hangsúlyozta: fő célja, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát korlátozó ukrán oktatási törvény elfogadását követően kialakult helyzet megoldódjon.

A magyar fél a realitásokat figyelembe véve konstruktív javaslatokat fogalmazott meg, bízva abban, hogy azok minden fél számára elfogadhatók lesznek.

Tudatták azt is, hogy a magyar küldöttség a tárgyalások során részletes képet kapott az ukrán oktatási reform megvalósításáról, illetve Ukrajna elképzeléseiről az ottani nemzetiségi tannyelvű oktatás jövőjéről.

A magyar fél hangsúlyozta azt is: meg kell találni az egyensúlyt, amely biztosítja a magyar anyanyelvű oktatás fennmaradását és megőrzését is.

Az ülésen a véglegeshez közeli állapotba hozták a diplomák kölcsönös elismerését biztosító, úgynevezett ekvivalencia egyezményt, valamint Pacsay-Tomassich Orsolya budapesti látogatásra hívta meg ukrán partnerét a közös gondolkodás folytatására – olvasható a közleményben.

Forrás:
KISZó/MTI/Fotó:Facebook

Post Author: KISZó