Zene füleimnek: Zongora-versenyző

Szebeni Endrével Balatonszemesen, egy Balaton-parti futónapon ismerkedtem meg. Ő volt a mezőny doyenje, becsülettel végigfutotta az irdatlan távot, a célba érkezvén a szervezők külön köszöntötték. Jómagam a nyaralónk sövényét vágtam, s mikor meghallottam, hogy a veterán sportoló szakmája hangszerkészítő-zongorahangoló, gyorsan átvedlettem a munkaruhámból, s magnetofonnal kerestem meg a mestert.

Szebeni Endre

„1957 óta vagyok a szakmában, a hetvenes években, tizenhárom éven keresztül az Országos Filharmónia Szolnok megyei koncertjein – főként Szolnokon és Karcagon – vettem részt hangolóként. Az utóbbi településen egy új Schimmel zongorát – mivel Steinway-re nem futotta – kellett karbantartanom. Ez a hangszer is belekerült egykor háromszázezer forintba, megjegyzem, akkortájt egy Zsiguli autó nyolcvanezer forintot kóstált.

Nagyon sok zongoraművésznek dolgoztam, közöttük a leghíresebb Fischer Annie volt, aki mindig meg volt elégedve munkámmal – és ellentétben más feltörekvő zsenivel – velem mindig udvariasan, kedvesen viselkedett, megadta a tiszteletet, mintegy partnernek tekintett.

Természetesen a koncertjein – legalább a szünetig – készenlétben voltam, hiszen szükség lehetett rám.

Fischer művésznő otthoni hangszerei rossz állapotban voltak, a két Steinway szakmai zsargonban ’csúnyán le volt gyalogolva’, kvázi ’munkagépként’ funkcionáltak, amit ütni-vágni kellett a felkészülés szolgálatában. Ugyanezt tapasztaltam a Zeneakadémia próbatermeiben, ahol szintén a felismerhetetlenségig verték szét a hangszereket, amiknek a rendbe hozása nagy feladatot rótt a karbantartó műhely dolgozóira. Az intézményben később külön műhelyrészleg működött négy szakemberrel, egyikük minden este a koncerteken ügyelt. Extrém esetek is előfordultak, amikor egy csillár pattant szét a hangszer felett, s a kolléga sokáig vadászta a szilánkokat a húrok közül.

A zongorák minőségéről is kérdezett: hát ez igazán ízlés dolga… A ’csúcszongora’ a Steinway hangját nem igazán szeretem, hidegnek érzem. Viszont be kell vallanom, hogy zongorát ilyen korrektül megépíteni kevesen tudnak. A Bechstein világhírű német zongorában kissé csalódtam, Frankfurtban egy kiállításon találkoztam ’zászlóshajójukkal’, a legnagyobb modelljükkel. Annyi szakmai hibát véltem felfedezni első látásra, hogy nézetem szerint nem volt helye egy ilyen fontos szakmai fórumon. A világhírű magyar zongoraművész, Cziffra György és a Yamaha gyár kapcsolatáról is szólnék: mese volt számomra, hogy számára külön konstruáltak zongorát, inkább ’gyári versenyzőként’ néztem hangszerválasztására.

Egy jó zongorát minden szereplésére biztosítottak, a zseniális művészt tökéletesen kiszolgálták, de Cziffra is tudta, hogy a hangszer oldalán nagy betűkkel virított a márka.

Bogányi Gergely egyedi hangszeréről is markáns véleményem van: annyi luftballont engedtek a levegőbe ezzel kapcsolatban, amin mosolygok, vagy inkább sírok. Felröppent, hogy különleges húrokat szereltek bele, felteszem a kérdést: hol találtak ilyeneket? Az állítást szemfényvesztésnek tekintem.

Az igazi kedvencem az olasz Fazioli. Az észak-olaszországi Sacilében gyártott hangszer, a semmiből bukkant fel harminc évvel ezelőtt. Ezek az instrumentumok még számomra is tartogatnak meglepetéseket.”

Elindult a Zene füleimnek sorozat a Kárpáti Igaz Szóban!

Csermák Zoltán

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó