Magánvélemény: A „nem” hatalma

Amennyiben a közeljövőben tartanának parlamenti választásokat, 6 párt kerülne be az ukrán törvényhozásba.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet és a Socis központ közös felmérésének eredménye szerint a biztos választók 19,2 százaléka az Európai Szolidaritásra adná voksát. A második helyen az Ellenzéki Platform – Az Életért végezne 17,8 százalékkal. A jelenlegi hatalompárt, a Nép Szolgája 17,6 százaléka csak a harmadik helyre lenne elegendő.

Bejutna még a parlamentbe a Batykivscsina (11,4 százalék), az Erő és Becsület (8,5 százalék), valamint a Grojszman Ukrán Stratégiája (5,3 százalék).

Emlékeztetőül: a 2019-es parlamenti választásokon a pártok listájára leadott szavazatok így oszlottak meg: Nép Szolgája 43,16, Ellenzéki Platform – Az Életért 13,05, Batykivscsina 8,18, Európai Szolidaritás 8,10, Holosz 5,82 százalék. Megjegyzendő, a mostani kormánypárt az egyéni választókerületekben nem kevesebb, mint 130 mandátumot szerzett, a többi politika erő jelöltje, kis túlzással, csak véletlenül jutott be a parlamentbe.

Nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy Ukrajna függetlenné válása óta akkora bizalomvesztést, mint amilyet a Nép Szolgája szenvedett el bő másfél év alatt, még egyetlen párt sem élt meg.

Sajnos, a közvélemény-kutatások általában a tényeket rögzítik, a miértekre nem adnak választ. A politikai elemzés pedig ugyancsak más műfaj, s nem mellesleg ugyancsak szubjektív és párt-, érdekfüggő.

Feltételezhető, hogy a közvélemény így bünteti a be nem teljesített ígéreteket. Mert ezekből akad bőven.

Gyakorlatilag nem történt áttörés a Krím, a donbászi kérdés megoldásában.

A gazdaság területéről is nehéz lenne sikertörténetet felidézni. Ám, nagy valószínűség szerint, az emberek túlnyomó többsége nem (nemcsak) ezek alapján ítél. Tetszik vagy sem, az úgynevezett átlag állampolgárt sokkal élénkebben foglalkoztatja, az, hogy kitart-e a fizetése (nyugdíja) a hónap végéig, tudja-e fizetni a gáz-, víz-, villanyszámlát…
S ezekre a kegyetlen kérdésekre egyre többen kénytelenek azt válaszolni: nem.

S a nemek csak terjednek.

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó