KISZó-kérdés: A szervezett hulladékszállításban látják a megoldást

Kárpátalján évtizedes probléma a háztartási hulladék begyűjtése, tárolása és feldolgozása. Erre specializálódott üzemek hiányában a kukák tartalma szeméthegyeket, folyótorlaszokat alkotnak. Több alkalommal a szomszédos országok vízügyi szakemberei voltak kénytelenek eltávolítani az átfolyó uszadékot.

Csuha Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, megoldott-e településükön a szemétszállítás. A válaszadók gyenge többségénél (51,5 százalék) szervezetten gyűjtik be a háztartási hulladékot, 48,5 százalékuk azonban továbbra is negatív tapasztalatokkal rendelkezik.

Az ökológus szerint a szilárd hulladék háromnegyedét – a tévhitekkel ellentétben – nem a nagyvállalatok, hanem a lakosság „állítja elő” Kárpátalján. A legnagyobb probléma faluhelyen és a hegyi területeken tapasztalható. Ennek oka a szemét megfelelő tárolásának és elszállításának hiánya, melynek következtében azok a konténerek helyett a folyóparton landolnak.

Kárpátalján a hulladék mindössze 0,1-0,2 százalékát hasznosítják újra. Ez a mutató a legalacsonyabb az országban.

Bucsinszkij Viktor, a beregszászi Színes Tartályok hulladék-újrahasznosító központ alapítója szerint fel kell számolni az illegális hulladéklerakókat, és elengedhetetlen a szemétfeldolgozók létesítése. Hozzátette, a Makkosjánosiban évekkel ezelőtt megépült hulladékszelektáló és -feldolgozó beindítása megoldást jelentene Beregszász és Bereg-vidék szemétproblémájára.

Mi a helyzet a megye településein?

A szernyei Daróczki Brigitta elégedett a településükön bevezetett intézkedésekkel.

– Négy évvel ezelőtt kötöttünk szerződést az AVE Mukacsevo céggel, azóta hetente egyszer elszállítják tőlünk a háztartási hulladékot. Személy szerint nagyon örülök ennek a lehetőségnek.

A szolgáltatás ára évről évre emelkedik, ám szerintem így is megéri. A faluban eleinte sokan kifogásolták a lépést.

A polgármesterünknek sok erőfeszítésébe telt, míg rábírta az embereket a szerződéskötésre. Tudta, hogy ennek hiányában a falu szélére vinnék ki a szemetet, ami ott felhalmozódna. Biztosan maradtak néhányan, akik nem élnek a lehetőséggel, ám úgy gondolom, hogy a többség mégis jobb belátásra tért. Amikor pénteken reggel végigmegyünk az utcákon, szinte mindenki kapuja előtt ott áll a nagy kék kuka.

Egy gáti válaszadónk szintén pozitív tapasztalatokról számolt be. Elmondása szerint heti rendszerességgel, minden pénteken, sőt, az ünnepnapok többségén is elszállítják a szemetet. Nyomós oka volt annak, amikor nem végezték el azt idejében.

Hozzátette, egyesek nem élnek a lehetőséggel, és a téli szezonban tüzelőanyagnak használják a szemetet, ősszel pedig a kertjeikben égetik el, amivel károsítják a környezetet.

Bótrágyon mindenki saját maga oldja meg a szemét elszállítását – tudtuk meg ottani válaszadónktól. Mint mondta, tervben volt, hogy egységesen fogják elszállítani a háztartási hulladékot, ám a falu nem fogadta el a szolgáltató cég feltételeit.

A bótrágyi Szülek Máté csak megerősíteni tudja falubelije véleményét. Mint mondta, tudomása szerint eddig sohasem gyűjtötték be a háztartási hulladékot a településen.

– Az emberek saját módszereket alkalmaznak a szemét eltüntetésére.

Mi próbálunk szelektíven válogatni, ami környezetkímélően égethető, azt elégetjük, a lebomló hulladékot a trágyadombon „komposztáljuk”.

A fennmaradó szemét pedig sajnos a falu melletti, véleményem szerint nem hivatalos szemétlerakóba kerül – fejti ki Máté.

A fiatalember a megoldást a szervezett szemétszállításban látja.

– Kaszonyban néhány éve beindult a szemétszállítás, melynek van egy minimális díja. Jó lenne ugyanezt Bótrágyon is bevezetni. Hetente biztonságosan és problémamentesen lehetne megszabadulni a felgyülemlett lomtól. A szolgáltatást kötelezővé kellene tenni, aki pedig továbbra is a falu mellé hordaná, azt pedig megbírságolni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó