Megreformálnák az SZBU-t – elvennék a zsíros falatokat │KISZó-háttér

A nyugati partnerek a mai napig a hírhedt KGB csökevényének tartják a szervet.

Évek óta téma az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) reformja. Kijev európai és tengerentúli partnerei már a kétezres évek elejétől sürgetik a titkosszolgálat átalakítását, mert szerintük jelenlegi formájában még mindig a szovjet KGB csökevényének tekinthető. A „hárombetűs” szerv a mindenkori államfőnek van alárendelve. Az SZBU reformját célzó törvényjavaslat viszont Volodimir Zelenszkij kezdeményezése. Ebből adódik a kérdés: a hatalmon lévő elnöknek érdeke lehet-e a nemzetbiztonsági szolgálat leépítése, meggyengítése, merthogy a szerv átalakítása ezt eredményezné.

Dunda György

Nemrég egy hatalmas botrány rázta meg az SZBU falait, tépázta meg a szervezet amúgy sem túl jó hírnevét. Két ezredes elkívánta tenni láb alól az elhárítás egyik korábbi nagyon magas rangú tábornokát, de a tervezett merényletbe hiba csúszott. A nagyon zavaros leszámolási kísérlet mindenesetre arra jó volt, hogy ismét előtérbe kerüljön a nemzetbiztonsági szolgálat régóta halogatott reformja. Az első olvasatban már el is fogadott törvényhozói indítvány értelmében 2024-ig folyamatosan visszavágnák az SZBU csápjait, egy csomó ma még jól jövedelmező területről egyszerűen kitiltanák a szervet. Felszámolnák a korrupció és szervezett bűnözés elleni részlegét, elvonnák a jogát, hogy a bírósági szakaszban nyomozati cselekményeket folytathassanak. Ezeket a hatásköröket részben a már működő állami nyomozóirodának, részben pedig a létrehozni kívánt állami gazdaságvédelmi hivatalnak adnák át.

A szerv munkatársainak létszámát a jelenlegi 27 ezerről 10 ezerre csökkentenék. Mondani sem kell, ezek az intézkedések egészen biztosan nincsenek a mostani SZBU-sok kedvére,

ezért vélhetően mindent megtesznek azért, hogy mire a róluk szóló törvény vitája második olvasatban is a parlament elé kerül, abban már árnyaltabb legyen az összkép.

A titkosszolgálat megreformálásáról már évek óta (csak) beszélnek, sőt, az első kísérletek még a kilencvenes évek legvégén megtörténtek a változtatásokat illetően. 1999-ben még az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése indítványozta az SZBU reformját, a 2014-es Euromajdan után az Európai Unió kezdeményezte ugyanezt, 2015-re el is készült egy koncepció az átalakításokra vonatkozóan, 2016-ban nemzetközi munkacsoport alakult a megvalósítás céljából, mostanra pedig elkészült Volodimir Zelenszkij elnök törvényjavaslata, de a gyakorlatban minden egy helyben topog. Ezért is nagy kérdés, most végig tudják-e vinni a megújítási terveket? Vajon mennyire komolyak a szándékok?

Sztaniszlav Recsinszkij, az SZBU egykori sajtósa szintén szkeptikusan viszonyul a reformtervekhez. Emlékeztet arra, hogy a Legfelső Tanács még 2018-ban elfogadta a nemzetbiztonságról szóló jogszabályt, ami az SZBU reformját volt hivatott előkészíteni, s újra osztani a szervezet funkcióit, de azóta sem történt érdemi előrelépés e tekintetben. A szerv belső ügyeiben igen jártas szakértő külön kitér arra is, hogy a kérdést kiemelten kezelik az USA kijevi nagykövetségén, az EU-tagállamok képviseletein és a NATO-ban is, s ezeknek a partnereknek más-más óhajaik vannak, amit nem olyan egyszerű egybecsiszolni.

S mindeközben arról az apróságról se feledkezzünk meg, hogy a nemzetközi véleményezések, javaslatok kimerítik-e vagy sem a külső beavatkozás fogalmát, amire bizonyos esetekben nagyon kényesek tudnak lenni a kormányzati kabinetekben…

Zelenszkij reformtervének értelmében az SZBU kontrollja a jövőben csupán a terrorizmus elleni harcra, a felderítésre, az állami titkok őrzésére és a felforgató tevékenység kiszűrésére korlátozódna. A legjövedelmezőbb területekről ellenben kiszorulna a „hárombetűs” szerv. Az államfő érvelése szerint egy ilyen típusú strukturális váltás közelebb viszi Ukrajnát az európai társadalmakhoz, ahol a titkosszolgálatokat nem „revolverként” használják. A reformnak nyilván örülnének a gazdasági szereplők is, akiket sokszor megfojt az SZBU-s felügyelet és a törvénytelen pénzbehajtás. Amint utaltunk rá, a zsíros falatokat az állami nyomozóiroda kapná meg, ami a kormány alá van rendelve, az SZBU kontrollja pedig az államfői iroda helyett a parlamenthez kerülne át.

Ám itt egy újabb kérdés vetődik fel, ez miért lenne jó Zelenszkijnek és környezetének?

Emiatt aztán óvatosságra is intenek a szakértők. Könnyen lehet, hogy akárcsak az elmúlt években, úgy egy kis idő elmúltával ezúttal is parkolópályára teszik a nagy megújítás gondolatát és minden marad majd a régiben, ahol az SZBU változatlanul zsarolhat, ijesztgethet, nyomást gyakorolhat a kiszemelt célpontra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó