Széljegyzet: Egy jámbor kérdés

Mostanában már szinte nincs is olyan hónap, amikor ne történne valami magyarellenes, durva megnyilvánulás Kárpátalján. Ha csak az elmúlt időszak eseményeit nézzük, akkor a fenyegető levelekkel és falfirkákkal már ki lehetne tapétázni egy szobát. Ezek az „ukrajnai hazafiak” nem férnek a bőrükbe, egyre-másra gyártják a felháborító, nevetséges szövegeket. Olykor a helyesírással, máskor a tartalommal van gond.

Simon Rita

Az első fenyegetéstől még talán megszeppentünk, ám a harmadik, negyedik ilyen próbálkozás után már csak szomorkodunk és szánakozunk, hogy hová jutottunk.
A legfrissebb a szürtei felirat, amelyen az ukrán himnuszból idézve az áll: „Senkinek nem engedjük meg, hogy a szülőföldünkön uralkodjon.”

Többen összefüggésbe hozzák az újabb provokatív cselekedetet azzal, hogy épp ebben a községben robbant ki a himnusz-ügy is, vagyis az, hogy a helyi önkormányzat képviselőit hazaárulóknak kiáltották ki, amiért el merték énekelni a magyar nemzeti imádságot is az ukrán himnusz után…

Zavart elmék, akikben buzog a gyűlölet és a sovinizmus.

És úgy tűnik, valakinek ez kapóra jön.

Bár nekünk, szülőföldünkön élő magyaroknak sem kellene hagynunk, hogy saját otthonunkban riogassanak, az államhatalom azért mégiscsak kezdhetne ezzel valamit. Aggasztó, hogy sosem kerül elő a tettes, mindig elhúzódik a büntetőeljárás, a süllyesztőben landol az akta. Eddig, ha jól tudom, csak a KMKSZ-székház felrobbantóit állították bíróság elé. Az ügy azonban még a mai napig sincs lezárva. Egyelőre sem a mostani mocskos falfirkák, sem a fenyegető emailek gazdáit, korábbi randalírozókat nem találták meg.

2009-ben, amikor március 15-re virradóan az ungvári Petőfi-szobrot fehér festékkel öntötték le, a tetteseket nem sikerült felkutatni.

De a rendvédelmi szervek tudnak gyorsan és hatékonyan is dolgozni. Friss példa: február elején ismeretlenek vörös festékkel öntötték le Sztepan Bandera lembergi szobrát. (Aki nem tudná, Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője volt a második világháború idején.) Az ügyben eljárás indult, s a szobor megtisztításához azonnal nekikezdett a városvezetés. Pár nappal később már arról olvashattunk a hírekben, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel közösen végzett nyomozása eredményeként előállította a két elkövetőt. A Hmelnickijből származó vandál diákok akár hét év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Ezek után már csak egy kérdésem marad: ezek a magyarellenes alakok ennyire dörzsöltek, hogy képtelenség őket elkapni, vagy csak az illetékes szervek nem tesznek meg mindent a felkutatásuk érdekében?

Így vagy úgy, mindkét variáció baljósnak ígérkezik hosszú távon.

Kiemelt kép: MTI/Nemes János

 

Forrás:
KISZó/Simon Rita

Post Author: KISZó