Egy különös képeslap nyomában

Szerkesztőségünket különös kéréssel kereste meg Figder Dezső. A balatongyöröki vendéglős, éttermi mester levéléhez egy képeslapot is mellékelt. A lapot az édesapja írta az édesanyjának még 1938. október 25-én. ,,Ungvárról már eljöttünk, rövidesen otthon leszek” állt az üdvözlőlap hátoldalán. Az úriember kérdése az volt, hogy az azon látható épületegyüttes létezik-e még.

Meghatározó volt számára ez a képeslap, mivel gyermekkorában sokat utazott a családjával, ám Kárpátaljára akkor még nem jutott el. A fotó révén sikerült meglelnünk az épületet a Korjatovics téren, a belváros szívében. A sztori még érdekesebb, ha azt is hozzátesszük, hogy a felvételen látható épület egykoron, a hetvenes-nyolcvanas években lapunk szerkesztőségének is otthont adott.

Tovább színesíti a történetet, hogy 1993 márciusában egy baráti javaslatra épp a KISZó hasábjain tett közzé egy hirdetést Figder Dezső, melyben munkásokat toborzott, majd Ungváron, a Zakarpattya hotelben találkozott a jelentkezőkkel. Közöttük volt leendő felesége is, akivel 1994-ben kötött házasságot, majd 1995-ben fiúgyermekük született.

Azóta többször is járt Kárpátalján és rengeteg barátot szerzett Ungváron, de az épületet nem sikerült fellelnie. Ezért elhatározta, hogy utánajár ennek a régi szép emléknek. Így jutott el szerkesztőségünkhöz e különös kérés, melynek szívesen tettünk eleget.

Zunko Barnabás felvétele
Forrás:
KISZó/Varga Brigitta

Post Author: KISZó