Kuleba engedélyezné az ukrán–magyar kettős állampolgárságot

Ukrán magyar kettős

Ukrajna engedélyezné a kettős állampolgárság intézményét az Európai Unió tagállamainak vonatkozásában, így elviekben magyar útlevéllel is rendelkezhetünk a meglévő ukrán okmányok mellett.

Az elmúlt napokban jókora vihart kavart az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozata, ami megtiltaná a politikusoknak és az önkormányzati tisztségviselőknek a szerepvállalást, amennyiben egy másik ország útlevelével is rendelkeznek. A testület két hónapot adott a kormánynak arra, hogy kidolgozza az új állampolgársági törvény tervezetét, de Volodimir Zelenszkij elnök addig is rendeletileg szabályozta a kérdést, ami akár arra is lehetőséget teremt a hatóságoknak, hogy listázzák a kettős állampolgárokat. Mint tudjuk, a Mirotvorec már jó ideje ezt teszi…

Dmitro Kuleba külügyminiszter egy online fórum során viszont olyasmit mondott, ami biztatóan hangzik a kárpátaljai magyar közösség szempontjából is. A kijevi diplomácia vezetője kijelentette: országa engedélyezné a kettős állampolgárság intézményét az Európai Unió tagállamainak vonatkozásában, valamint más baráti, partneri országok esetében is. Ellenben az agresszornak minősített Oroszország esetében a kettős állampolgárság engedélyezése nem lehetséges.

Kuleba szerint az EU-s országok mellett bizonyosan engedélyeznék ugyanezt az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland esetében is, ahol számottevő ukrán diaszpóra él. A külügyminiszter szerint azok a honfitársai, akik Európában vagy a felsorolt országokban élnek és dolgoznak, nyugodtan felvehetnék az adott ország állampolgárságát úgy, hogy közben az ukránról se kelljen lemondaniuk.

Kuleba saját magáról úgy fogalmazott, hogy ő “következetes támogatója” a kettős állampolgárság legalizálásának.

A miniszter korábban a Kárpáti Igaz Szónak fejtette ki véleményét a kérdésről:

Szijjártó Péter: bravúrokra van szükség

 

Forrás:

Post Author: KISZó