Glaukóma: visszafordíthatatlan látásvesztést okoz │KISZó-háttér

A kezdődő elváltozás szemcseppekkel viszont megállítható.

Március 6, a glaukóma okozta vakság elleni harc világnapja.

Magyar Tímea

Aktualitását jelzi, hogy világszerte százmillióan szenvednek a glaukómától, s közülük minden ötödik elveszíti miatta a szeme világát.

– A glaukóma a látóideg megbetegedése. Ez tulajdonképpen egy betegségcsoport, de közös vonása a szem belső folyadékáramlásának zavara, a termelődő csarnokvíz problémás elfolyása, torlódása, amely a szem megkeményedéséhez vezet – magyarázza Marina Szupik, az ungvári Látásközpont klinika szemésze. – Egyik jellemző tünete a szem belső nyomásának fokozatos vagy hirtelen megemelkedése. Ez az érték normál esetben 10-21 Hgmm, de egy-egy glaukómásnál ez a többszörösére is emelkedhet. Kezdetben akár tünetmentes is lehet, ám az idejében megkezdett kezelés nélkül fokozatosan szűkül a látótér, az illetőnél csőlátás alakul ki, nem észleli az oldalra eső tárgyakat. Később egyre rosszabbul lát, míg végül teljesen megvakul. A zöld hályog okozta látásvesztés pedig visszafordíthatatlan.

Ukrajnában több mint 220 ezer embert érint ez a megbetegedés, s számuk évente 25 ezerrel nő.

– Ahhoz, hogy megállítsuk a rokkantsághoz vezető patológia terjedését, rendszeres szűrésre lenne szükség.

Minden egyes 40 év feletti felnőttnek háromévente egyszer szemnyomásmérésen kellene részt vennie – figyelmeztet az oftalmológus, aki szerint a kárpátaljai nyilvántartásban jelenleg négyezer glaukómás páciens szerepel.

Régiónkban négy specializált, erre szakosodott kabinet működik – kettő Ungváron, illetve 1-1 Munkácson és Técsőn. De a családorvosok is képesek felfedezni az elváltozást. Tavaly és tavalyelőtt megyénkben több mint kétszáz műtétet végeztek el glaukómás betegeken.

– Az egyik gond, hogy a lakosság tájékozatlan a kórral szemben, emiatt túl későn fordul orvoshoz, amikor a szemben már visszafordíthatatlan folyamatok mentek végbe. Holott a kezdődő glaukómás szemcseppek rendszeres alkalmazásával megállítható. A kezelés megszakítása esetén viszont a páciens állapota ismét romlásnak indul – figyelmeztet az orvos.

Rizikófaktornak számít, ha a családban korábban már volt glaukóma, ha a páciens betöltötte a 40. életévét, ha magas vérnyomásban szenved, migrénre hajlamos, illetve ha cukorbeteg. A szemészeti vizsgálat alkalmával célszerű a szemnyomás-vizsgálatot is elvégezni, ajánlja a főorvos, mivel ha nem is extrém mértékben, de a belső nyomás emelkedése a nyílt zugú glaukómának is jellemző tünete.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó