Korrupciós fegyverengedélyezési rendszert tártak fel

Feloszlatták az illetékes osztályt.

Igor Klimenko, az országos rendőrség vezetője elmondta, több mint hat hónapon keresztül figyelték meg az egységek munkáját. Kiderült, korrupt rendszer működik a fegyvertartási engedélyek kiadása, a fegyverek beszerzése, tárolása és viselése terén.

Csuha Ivett

Vadászpuskák, sima csövű és traumatikus, gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyverek is voltak a megengedettek között.

„Az engedélyeket kirívó jogsértésekkel adták ki. Az okmányok nélküli fegyvereket népszerű internetes csoportokban hirdették. Több mint kétezer olyan esetről van információnk, amikor a jogszabályok súlyos megsértésével, hamisított dokumentumok felhasználásával adták ki az engedélyeket” – jelentette ki Klimenko.

Eddig kilenc rendőrt buktattak le, akik részt vettek a rendszer működtetésében. Köztük az országos rendőrség központi hivatalának tisztviselői és a megyékben dolgozó egyenruhások is voltak.

„A bűnmegelőzési osztály négy alkalmazottját elbocsátották, köztük az osztályvezető-helyettest és az engedélyezési hivatal vezetőjét. A megyékben öt tiszttől váltak meg” – részletezte a rendőrfőkapitány.

Március 1-én Igor Klimenko aláírta a fegyverellenőrzési osztály teljes feloszlatásáról szóló parancsot.

Folyamatban van az új egység kialakítása. A közeljövőben nyilvánosságra hozzák a megújult személyi állomány összetételét.

Minden eddig kiadott fegyvertartási engedély aktáját ellenőrzik. Több mint 2000 esetben már fény derült a jogsértésre. Az engedélyeket visszavonják, a fegyvereket pedig elkobozzák.
„Sajnálom, hogy megvesztegethető tisztviselők voltak a rendőrségen. Ám beazonosítottuk őket és megszüntettük a problémát. A feladatunk a jövőben egy átfogó hivatalos vizsgálat lefolytatása – fejtette ki Klimenko. – A bűncselekmény kapcsán összegyűjtött anyagokat továbbítjuk az Állami Nyomozó Irodához. Teljes mértékben segíteni fogjuk a munkát.”

Az országos rendőrfőkapitány emellett hangsúlyozta, a szolgáltatásokat a rendvédelmi és az állami szervek munkatársai és népképviselők is igénybe vették.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó