Vita a kettős állampolgárságról: Kik lehetnek a valódi célpontok?

Ukrajnában a kettős állampolgárok tisztségektől való megfosztásának valódi célpontja nem a magyar kisebbség, az igazi kárt mégis ők fogják elszenvedni – mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1 hírcsatornának nyilatkozva.

Koskovics Zoltán szerint úgy tűnhet, a kettős állampolgársággal kapcsolatos változtatások az oroszok ellen szükségesek, de úgy gondolja, hogy a valós ok az oligarchák elleni harc. Szerinte ezt azért nem így kommunikálja az ukrán állam, mert ha valóban az oligarchikus rendszer felszámolása a fő cél, akkor „sötétben kell tartani a célpontokat”, különben az oligarchák összefognának, és akkor Volodimir Zelenszkij elnökségének hamar vége lenne.

Úgy vélte, bár az ország hangoztatja a nyugati nyitás fontosságát, az ukrán politikai-gazdasági elit valószínűleg tisztában van azzal, hogy az ország euroatlanti integrációjának jelenleg nincsen realitása, az ország nincs abban az állapotban, hogy akár az Európai Unió, akár a NATO tagja lehessen.

Arra a kérdésre, milyen károkat okozhat a kárpátaljai magyarságnak a tervezett változtatás, az elemző azt mondta, hogy miközben a valós célpont nem a magyar kisebbség, ők lehetnek az igazi vesztesek.

Hozzátette: az ukránok nem veszik figyelembe, hogy a tervezett változtatás milyen nehézséget fog okozni a kárpátaljai, magyar származású ukrán állampolgároknak. A száz-százötvenezres magyar kisebbség nem fenyegetheti Ukrajna területi épségét, jelentette ki, és felhívta a figyelmet arra, hogy a központi ukrán média kommunikációja nem őszinte, mert véleménye szerint elsősorban ukrán belpolitikai harcról van szó.

Kuleba engedélyezné az ukrán–magyar kettős állampolgárságot

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó