Közel egymillió ukrán élhet Lengyelországban

Meghaladta a 250 ezret azon ukránok száma, akik valamilyen tartózkodási engedély alapján élnek Lengyelországban – közölte az MTI a lengyel idegenrendészeti hivatalra hivatkozva.

A hatóság honlapján elérhető adatok szerint 2013 elején még csak mintegy 40 ezer ukrán rendelkezett lengyelországi tartózkodási engedéllyel. Egy január végi jelentés szerint az ukránok alkotják a legnagyobb csoportot a Lengyelországban tartózkodó külföldiek közül (összesen több mint 457 ezer, tartózkodási engedéllyel rendelkező személy), ami tavaly közel 30 ezer fővel bővült.

Jelenleg az ukránok közül a legtöbben – mintegy 61 százalék – a 18 és 40 év közötti korcsoporthoz tartoznak.

A legnagyobb hányaduk – 73 százalék – munkavállalóként él Lengyelországban.

Az ukrán állampolgárok 80 százalékának Lengyelországban ideiglenes, legfeljebb három évig érvényes lakhatási engedélyt adtak ki.

Az idegenrendészeti hivatal aláhúzta: a közölt adatok nem vonatkoznak a vízummal, illetve a vízummentes forgalom keretében Lengyelországban tartózkodókra, és nem veszik figyelembe azokat az ukránokat sem, akiknek, tekintettel a koronavírus-járványra, átmenetileg meghosszabbították a már lejárt ideiglenes engedélyüket.

Különféle, a vízummal érkezőket is figyelembe vevő felmérések szerint összesen mintegy egymillió ukrán élhet Lengyelországban.

Tavaly tavasszal a járvány miatt elrendelt intézkedések nyomán az ukránok egy része hazatért, nyáron viszont megújult a lengyelországi munkahelyek iránti kereset Ukrajnában.

Forrás:
KISZó/MTI
egyeb Közzétette:

Post Author: KISZó