Ez a feltétele az újabb IMF-hitelnek

Kiev IMF

Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy megújított memorandum aláírására készül, amely az ország új kötelezettségvállalásait határozza meg – tájékoztat az ua.korrespondent.net.

Jerry Rice, az IMF sajtóirodájának igazgatója Washingtonban tartott tájékoztatóján elmondta, Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitásának legfontosabb alapelve az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) és a korrupcióellenes intézmények függetlensége, és ez szükséges az IMF Kijevvel való együttműködésének folytatásához.

„A központi bankok függetlensége létfontosságú vezérelv az IMF számára bármely ország vonatkozásában. Figyelemmel kísérjük az Ukrán Nemzeti Bank önállóságát e téren” – fejtette ki Rice.

Az IMF szerint ezt a feltételt a makrogazdasági stabilitás, a befektetői bizalom, a pénzügyi stabilitás és a biztonságos pénzügyi rendszer kulcsának tekintik.

Rice hozzátette, az ukrán korrupcióellenes intézmények integritásának, függetlenségének és hatékonyságának megőrzése ugyanolyan fontos tényező az alap számára. Az igazgató szerint ezek az IMF Ukrajnára vonatkozó programjában meghatározott „fontos előfeltételek és követelmények”, amelyek továbbra is kétoldalú megbeszélések tárgyát képezik.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó