Ukrán-francia alapítvány jótékonykodott a Nagydobronyi kistérségben

Külföldi és helyi önkénteseknek köszönhetően a Franciaország–Ukrajna Katonai Szolidaritás Jótékonysági Alapítvány támogatásában részesült a Nagydobronyi kistérség. Az adományok között volt 12 hallókészülék, több mint 60 különböző dioptriájú és keretű szemüveg, fogkefék és orvosi köpenyek.

Bara Tünde

– Az adomány rövid egyeztetés után, február 22-én jutott el hozzánk. Szociális munkásainkkal még aznap hozzáláttunk felmérni a rászorulók körét. Az eszközök célba juttatását 25-én kezdtük meg Kisdobrony, Tiszaágtelek és Dimicső lakosai között. Másnap Csongoron folytattuk a munkát, illetve a rá következő héten Nagydobronyban – kezdi beszélgetésünket Torma Szabolcs, a Nagydobronyi Szociális Szolgáltatásokat Nyújtó Központ vezetője.

Kiemelte, elsősorban a hátrányos helyzetűket és a szépkorúakat részesítették segítségben. Elmondása szerint a hallókészülékek iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, még legalább 40 ilyen eszközre lenne igény.

– Hogyan reagáltak az emberek a megkeresésre?

– Először kicsit szkeptikusak voltak. Nem akarták elhinni, hogy térítésmentesen kaphatnak valamit, főleg, ha külföldi, minőségi eszközökről van szó. Rövid időn belül azonban elnyertük az emberek bizalmát, nyíltabbá váltak és kezdték elhinni, hogy a mai rohanó világban is létezik ilyen. Mi nagyon örülünk, hogy segíthetünk a rászorulókon. Látjuk, hogy jó az irány, amelyen haladunk. Nagy Ferenc polgármester és a képviselő testület eltökélt célja, hogy javítsanak a térség lakosai szociális körülményein. Sok tenni akaró, önzetlen ember segíti a jó ügyet – emelte ki Torma Szabolcs, aki maga is részt vett az eszközök szétosztásában.

A központ tevékenységéről elmondta, fő feladatuk az arra rászoruló idős személyek ellátása. Jelenleg az intézményben húsz főt gondoznak, akik teljes ellátásban részesülnek állandó orvosi és nővéri felügyelet mellett. Ezenkívül három olyan szociális munkásuk is van, akik otthoni gondozásban részesítenek több mint 30, lakost. A rászorulók bátran fordulhatnak mind a Nagydobronyi Szociális Szolgáltatásokat Nyújtó Központ vezetőjéhez, mind annak munkatársaihoz, akik minden esetben igyekeznek eleget tenni a kéréseknek és megoldást találni a problémákra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó