Amit az új digitális munkakönyvekről tudni érdemes

A törvény ötéves átállási időszakot ír elő, ez idő alatt egyszerre lesz használatos mind az elektronikus, mind a papír alapú munkakönyv. A munkavállaló kérésére azonban az átmeneti időszak után is két könyvet kell vezetnie a munkáltatónak.

A KISZó Online már foglalkozott a témával, ám most néhány új elem is napvilágra került az új gyakorlattal kapcsolatosan. Ukrajna hamarosan megkezdi az átállást a foglalkoztatási nyilvántartások digitális változatára. Amit a hagyományos munkakönyvekben rögzítettek, azonnal bekerül az elektronikus nyilvántartásba is. Ezután a munkáltató köteles lesz a munkavállalónak átadni az eredeti, papír alapú munkafüzetet. A 2004 előtti iratokat azonban be kell szkennelni és átadni azokat az Állami Nyugdíjalap részére. Ha minden a terv szerint alakul, ezentúl csak problémás kérdések esetén kell személyesen felkeresnünk a nyugdíjosztályt, áll a TSN hírportál írásában.

A szakértők ugyanakkor azt tanácsolják, hogy ne siessenek kizárólag elektronikus formátumra váltani. “Egy kissé instabil politikai és gazdasági társadalomban élünk, ahol mindenféle kataklizma lehet: a szerverek leállásától kezdve a hackertámadásokig. Úgy gondolom, hogy erre az átmeneti időszakra szükség van” – mondta Szerhij Kondrjuk munkajogi szakértő.

Fontos tudnivaló, hogy a törvény előírja a személyes okiratok papír alapú megőrzését maximum 50 évig. A rövidebb, 5 éves átállási időszak lejárta után célszerű lesz iratainkat elraktározni, mert még jól jöhetnek.

Forrás:
KISZó/Varga Brigitta

Post Author: KISZó