Vb-2022: Magyar–lengyel és francia–ukrán a nyitányon

Szerdán és csütörtökön 25 mérkőzéssel Európában is megkezdődik a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozata, melyben a magyar és az ukrán válogatott is érdekelt.

Európa 13 csapattal képviselteti majd magát a jövő évi, 32 válogatottat felvonultató tornán, ami azt jelenti, hogy a tíz csoportból egyenes ágon csak az első helyezettek váltják meg a repülőjegyüket. A második helyezettek pótselejtezőre kényszerülnek, onnan további három együttes szerez indulási jogot. A pótselejtező mezőnyéhez csatlakozik majd két olyan együttes, amely tavaly ősszel a Nemzetek Ligájában megnyerte a csoportját, de a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A play off-ban a 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd meg a fennmaradó helyekért.

A magyar válogatott az angolok és a lengyelek mellett Albániával, Andorrával és San Marinóval szerepel azonos csoportban, így nagy meglepetés lenne, ha nyolc elbukott selejtezősorozat után egyenes ágon kiharcolná a részvételt. A magyar gárda március 25-én, csütörtök este a Lewandowskival felálló lengyeleket fogadja az üres Puskás Arénában. Ugyanakkor a pótselejtezőre még akkor is igen jó esély van, ha a második helyet sem sikerülne megszerezni, mivel Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai ősszel megnyerték a másodosztályt jelentő B-divíziós csoportjukat a Nemzetek Ligájában, így nyolcadik helyen állnak a pótselejtezőre esélyes csapatok sorában.

Az NL élvonalában győztes olasz, belga, spanyol és a vb-címvédő francia válogatott borítékolhatóan a legjobb kettő között végez a vb-selejtezős csoportjában, így a magyarok számára az a fontos, hogy az ugyancsak előttük álló osztrák, cseh és walesi válogatottból legalább kettő végezzen az első vagy második pozícióban. Utóbbi kettő azonos ötösben szerepel a belgákkal, a fehéroroszokkal és az észtekkel, azaz annyira egyszerűsödik a helyzet magyar szempontból, hogy a biztos pótselejtezőhöz Ausztriának a legjobb kettő között kell végeznie a hatosában.

A nyitókörben két rangadóra kerül sor: a címvédő franciák március 24-én, szerda este az ukránokat, míg a törökök a hollandokat fogadják.

Andrij Sevcsenko 23 játékost nevezett a világbajnok elleni ma esti párizsi csatára: Buscsan, Pjatov, Trubin – kapusok, Karavajev, Zabarnij, Szirota, Mikolenko, Krivcov, Matvijenko, Konoplja, Szobol, Mihajlicsenko – védők, Szidorcsuk, Saparenko, Zincsenko, Makarenko, Kovalenko, Malinovszkij – középpályások, Marlos, Konopljanka, Zubkov, Jaremcsuk, Moraes – támadók.

Szintén a kerettel készül, de ma este biztosan nem lép pályára a sérüléssel bajlódó Jarmolenko, valamint Sepelev, Timcsik, Riznik és Lunyin. Tekintettel arra, hogy Cigankov és Jarmolenko is hiányozni fog, jó eséllyel kezdő lehet Olekszandr Zubkov a Fradiból. Csapattársa, a munkácsi származású Igor Haratin is kapott meghívót, de úgy tudjuk, pozitív Covid-tesztje miatt nem csatlakozhatott a sárga-kékekhez.

Forrás:
KISZó/MTI
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó