A méhészek élete sem mindig édes │KISZó-interjú

A palágykomoróci Kiss Gyula több mint három évtizede méhészkedik. Kitartó munkája eredményeként a kárpáti méhek teret nyertek a környező országok piacain is. Tapasztalata szerint a mesterséghez tudás, akarat és kitartás szükséges.

Csuha Ivett

– 35 éve méhészkedik.

– 1986-ban már saját méheim voltak. Egy családdal kezdtem, jelenleg 85-tel foglalkozom. Fekvőkaptárral dolgozom. Ezzel tiszta mézet termelni szinte lehetetlen, én azonban nem is erre specializálódom. A fő bevételünk a méhcsaládok értékesítéséből származik. Hasonlóan cselekszik a kárpátaljai kollégáim többsége is.

– Hogyan zajlik a folyamat?

– Tavasszal minden méhcsalád felét eladom. Ezzel legyengül a kas, ezért nem tudnak megfelelő mennyiségű mézet előállítani. Néhány évvel ezelőtt külföldről is voltak vásárlóim, ám az utóbbi időszakban csak Ukrajnán belül értékesítek. Kizárólag fajtiszta kárpáti méhekkel dolgozom, amelyek sajnos az ország más megyéiben már keveredtek. Ez nem tesz jót a populációnak.

– Később szélesítette a tevékenységi körét.

– 2002-től méhanyaneveléssel is foglalkozom, melynek lényege a szelekció. Új rovarokat szerzek be, melyek elősegítik a vérfrissítést. A steril nőstények pedig dolgozóként segédkeznek anyjuknak a további utódok létrehozásában.

– Mikor érzik jól magukat a méhek?

– Amikor biztosítjuk számukra a munkát. Nem tesz jót nekik a pihenés, elkezdenek rajzani, megvadulnak. A túlzott meleg is árt nekik, kiszárad a nektár, a méh pedig nem dolgozik. Fontos a tiszta víz biztosítása, a 85 család naponta akár két vödörnyit is elfogyaszt.

– Hogyan telik a téli időszak?

– Táplálkozva, mézet fogyasztva vészelték át a telet. Egy méhcsalád ősz végétől tavaszig 8-10 kilogrammot eszik meg. A kaptáron belül egymást melegítve, folyamatosan változtatják a helyüket. Február végén gyógylepényt adok nekik, mely elősegíti a fehérjék pótlását.

– A betegségek sem könnyítik meg a méhész életét.

– Az egyik leggyakoribb a varroa atka támadása, mely a méhek testfelületén megtapadva azok szövetnedveiből táplálkozik, emellett további kórokozókat is terjeszt. Visszatérő vész a nozéma, más néven gyomorvész, ami a rovarok ürülékével terjed. Megfelelő orvossággal viszonylag könnyen kezelhető. Fertőző betegségek szerencsére ritkán fordulnak elő.

– Tapasztal érdeklődést a méhészet iránt?

– Sajnos nincs utánpótlás. A fiatalokat nem érdekli, pedig szívesen segítenék a kezdeti nehézségek leküzdésében. Méhésztársaimmal az idők folyamán mindenben támogattuk egymást, eleinte – amikor elakadtam – én kérdezősködtem, később hozzám fordultak tanácsokért. Tapasztalataimat örömmel továbbadnám.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó