KISZó-kérdés: Ön már regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra?

A szakemberek hangsúlyozzák, hiába a különféle korlátozások, a világjárványt csakis a védőoltásokkal lehet megfékezni. Ezért világszerte gőzerővel zajlik a lakosság Covid elleni vakcinálása. Kíváncsiak voltunk, vajon Kárpátalján hányan gondolják úgy, hogy fontos az immunizálás?

Magyar Tímea

A Kárpáti Igaz Szó Facebook oldalán feltett kérdésre harminckét nem, és három igen válasz érkezett. Ebből úgy tűnik, egyelőre még sokan ódzkodnak a védőoltástól. A lapunknak korábban nyilatkozó dr. Polyák Mihály, a Kárpátaljai Megyei Infektológiai Kórház főorvosa kifejtette, a néhány évvel ezelőtti botrányos esetek után sajnos Ukrajnában a lakosság rendkívül elutasítóvá vált nem csupán a koronavírus elleni, hanem eleve mindennemű vakcinával szemben.

Pedig jó lenne kötelezővé tenni, hisz az oltás össztársadalmi érdek. S mint köztudott, a fertőző betegségek esetében a kollektív immunitás eléréséhez a lakosság legalább 85 százalékát be kell oltani.

A BioNTech tulajdonosai arra számítanak, hogy a tömeges vakcinálásnak köszönhetően a világ több országa már 2021 őszére elfelejtheti a lockdown gyakorlatát. Persze a vírus nem tűnik el. Minimum egy év kell ahhoz, hogy az emberiség kontrollálni tudja a járványügyi helyzetet.

Ukrajnában eddig 121 929 személy kapta meg a Covid-védőoltás első adagját, ebből 1 személy a második dózist is. Az oltási kampány február 25-én kezdődött az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott CoviShield vakcinával, melyből 500 ezret szállítottak Ukrajnába. A kampány első szakaszában a Covid-betegekkel dolgozó egészségügyiseket immunizálták. A március 22-én kezdődött második szakaszban a családorvosok, a szociális dolgozók és a 80 év felettiek következnek. Eközben, hogy ne menjen kárba egyetlen dózis sem, az esetleg fennmaradó oltóanyagok beadására az önkormányzati és vallási vezetőket, a 60 év feletti közéleti személyiségeket is behívhatják.

Az eddig vakcinált személyek közül 495-nél észleltek jelentéktelen mellékhatásokat, melyek két nap alatt elmúltak. Megjegyzendő, a kormány létrehozott egy kompenzációs alapot, melyből a védőoltás után esetleges károsodást szenvedett személyeket tervezik kártalanítani.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó