Nyugdíjcsökkentéssel riogatnak Ukrajnában

Néhány évtized alatt akár a felére is lecsökkenhet az állami nyugdíj mértéke, amennyiben Ukrajnában nem hajtják végre a nyugdíjreformot – erről is beszélt a RBK-Ukrajina hírportálnak adott terjedelmes interjújában Marina Lazebnaja szociálpolitikai miniszter.

A tárcavezető kiemelte, amennyiben nem vezetik be az országban a tőkefedezeti nyugdíjrendszert 30 év múlva mindenki nyugdíja a felére zuhanhat. Lazebnaja szerint ez elkerülhető a hosszú ideje halogatott nyugdíjreformmal.

“Amennyiben nem kerül bevezetésre a tőkefedezeti nyugdíjrendszer, abban az esetben Ukrajnában a nyugdíjba vonulók a keresetpótlási rátája 30 év múlva a mostani 30-ról 18 százalékra esik. Ez a ráta jelenti a nyugdíj összegét a bérekhez viszonyítva. Hogy értsük 10 ezer hrivnyás minimálbérnél, a nyugdíj 1800 hrivnya” – fogalmazott a miniszter a Világbank előrejelzéseire hivatkozva.

Lazebnaja kihangsúlyozta, hogy a kormány már kézivezérlésen alatt tartja a szolidaritási nyugdíjakat.

“Öt nyugdíjelszámolási modellünk van. Az egyiket a létminimum-számítás, amely azokra vonatkozik, akiknek az előírtnál kevesebb ledolgozott évük van, a második azok számára, akik rendelkeznek az előírt mennyiségű ledolgozott évvel, ez jelenleg 2400 hrivnya, de ez az összeg a mindenkori minimálbértől is függ. További hármat kormányrendelet szabályoz, ide tartozik az életkor szerinti pótlék” – magyarázta a szociálpolitikai miniszter.

Lazebnaja szerint Ukrajnában civilizált alapú rendszert kell kiépíteni. Ugyanis évente 60 ezer embert életkora miatt nem tud élni a nyugdíj-felhalmozási lehetőségével – jegyezte meg a tárcavezető hozzátéve, hogy az általa vázolt nyugdíjrendszer 77 országban működik.

Ukrajnában jelenleg 1769 hrivnya a minimál nyugdíj összege.

Forrás:
KISZó/Korrespondent.net

Post Author: KISZó