Egyedülálló sportkomplexum épül Nagydobrony határában │KISZó-interjú

A közösségteremtés, az idő minőségi eltöltése, új életvitel kulcsfogalmak jellemzik Hajdu Szabolcs és Ráti Ákos közös projektjét, mellyel hiánypótló vállalkozást terveznek elindítani. Az ötlet nem csak vállalkozásként úttörő a térség életében. Az E-motion Fitness és Rehabilitációs Központ megálmodásáról és közös munkájukról beszélgettünk a fiatalokkal.

Bara Tünde

Ráti Ákos korábban már elkalauzolt minket az e-sport világába, és vállalkozói énjét is megismerhettük. Hajdu Szabolcs személyi edző és fizikoterapeuta pedig számos alkalommal adott tanácsokat olvasóinknak az egészséges életmóddal kapcsolatban.

– Mióta érlelődik bennetek a projekt ötlete?

– Fél éve fogtunk bele a tervezésbe és elindítottuk a kivitelezését – kezdte beszélgetésünket Ráti Ákos.

Ráti Ákos

– Bennem már régóta motoszkált egy ilyen terv, csak szükségem volt partnerre a kivitelezéshez. Ő lenne Ákos. Eredetileg kicsiben gondolkoztunk, viszont rájöttünk, hogy ez egy zseniális ötlet, amiből az eredeti elgondolásnál többet is ki lehet hozni. Az alapötletet bővítettük, kiszíneztük és ez lett belőle. Méretében és felszereltségében is grandiózusabb lesz az egész – teszi hozzá Hajdu Szabolcs.

– Úgy voltunk vele, hogy ha maradandót akarunk alkotni, akkor hatalmasat és minőségit kell – egészíti ki Ákos.

– Én már évek óta dolgozom személyi edzőként és a  tapasztalataimra hagyatkozva is bátran állíthatom, hogy Kárpátalja legjobb terme lesz méretét, felszereltségét, illetve rehabilitációs egységét illetően. Ezzel egy új ajtó nyílik meg az emberek előtt, utat mutatva a gyógyszer nélküli gyógyuláshoz – mondja büszkén Szabolcs.

– Itt azért még hozzátenném, hogy ha van is rá lehetőség, rengeteg időbe telik eljutni A pontból a B-be. Szerettük volna egybegyúrni az egészet, hogy minden egy helyen és könnyen elérhető legyen a térség lakosai számára – meséli az ifjú vállalkozó.

– Szerettük volna közelebb hozni az emberekhez ezt a módszert, mivel a legtöbben egy egyszerű hátfájással is orvoshoz fordulnak és a gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Ez pedig egy alternatív megoldás, amivel akár az első procedúra után is pozitív változást érezhet az illető – veszi vissza a szót a személyi edző.

– Mivel kezdődött a kivitelezési fázis?

– Az első lépés a hiány felismerése volt. Kiderült, az ötletben van kellő potenciál. Az úgynevezett sufnitermeken kívül a környéken semmi nem található. Elbeszélgettünk az emberekkel, hogy mennyire tetszik maga a terv, illetve milyen irányba kellene elindulni. El kellett döntenünk, hogy a termet klasszikus vagy modern stílusban akarjuk-e, majd ennek megfelelően haladni tovább a tervrajzzal – ecseteli a fizikoterapeuta.

– Fontos volt azt is figyelembe venni, hogy megfeleljünk kor trendjeinek. Egy klasszikus, gyúrós terembe ugyan el lehet menni, de azt az ember nem fogja kitenni például az instagramra. Bár jók a dolgok, amik ott vannak, de egy 70-es, 80-as évekbeli Rocky-filmet idéznek, amit nem feltétlenül akarunk megosztani a világgal. Ahogy én látom, az emberek be akarják bizonyítani másoknak, hogy boldogok és ezt jobban meg tudják csinálni úgy, hogy olyan környezetben vannak, amit mások megirigyelhetnek – érzékelteti a terem és terem közötti különbséget Ákos.

– Eleve az sem biztos, hogy egy sufniteremtől olyan érzelmeket kap az illető, mint egy olyantól, ami a környezetet tekintve is irigylésre méltó. Kicsit rá is álltunk erre az emotion vonalra. Ugye az endless motion végtelen mozgást jelent, amit mi lerövidítettünk, és „érzelmek” (emotion) lett belőle. Én Ungváron dolgozom, és ott teljesen kiforrt az iparnak az a része, hogyha valaki elmegy egy terembe, elvégzi az edzéseket és semmilyen érzelmet nem kap magától a helytől, akkor nem tér vissza. Viszont ha pozitív érzéseket kapsz, akkor visszatérő vendég lesz – meséli ezzel kapcslatos tapasztalatait Szabolcs.

– Ahogyan a név és az elgondolás is mutatja, ez több lesz, mint edzőterem. Milyen szekciókat szeretnétek megnyitni?

– A sport minden ágával fogunk foglalkozni. Magával az edzéssel, a sérülések megelőzésével, és ha már megtörtént a baj, akkor annak kezelésével is teljesen modern eszközökkel. Ezenkívül lesz egy wellnessrészleg, ahol többek között szaunával, szoláriummal fogjuk várni a vendégeket. Az edzéseket is részekre bontjuk típusok szerint, például erőemelésre vagy funkcionális edzésre, amelyek külön zónában történnek. Egyértelmű, hogy gép és gép között is van különbség, így próbálunk olyan részegységeket kialakítani, amelyek a legkevésbé fogják terhelni az emberek ízületeit – magyarázza a személyi edző.

– Csoportos foglalkozásokat is indítanátok. A gyerekeket is megpróbáljátok majd „becsatolni” ebbe a körforgásba?

– Szeretnénk egy külön részleget kialakítani a gyerekek számára, egy amolyan megőrzőt, játszóteret. Aminek elsősorban az lenne a lényege, hogy azok a szülők, akik szeretnének ellátogatni hozzánk, viszont nincs kire hagyni a csemetéjüket, azoknak lehetőségük legyen elhozni őket magukkal. Amíg anya vagy apa edz, a gyerekek felügyelet mellett szórakozhatnak – mondja Ákos.

– A huszonegyedik század digitális tér és a gyerekek már úgy nőnek fel, hogy nem tudnak elszakadni a virtuális világtól. Szeretnénk megszerettetni velük és a szülőkkel is az egészséges táplálkozást és a sportolást. Megpróbáljuk a gyerekek virtuális világába belecsempészni a sportot, és reméljük, hogy később majd ezáltal kiszakadnak és inkább a sport felé fordulnak. A környéken valószínűleg sok tehetséges sportoló él, csupán a lehetőségek hiánya miatt nem tud kibontakozni – teszi hozzá Szabolcs.

– Az egészséges életvitelben a helyes táplálkozás is nagy szerepet játszik. Lesz-e ezzel kapcsolatos szolgáltatás?

– Természetesen erre is gondoltunk. Dietetikai tanácsadás mindenképpen lesz. Ezenkívül egészséges táplálékkiegészítőket is fogunk értékesíteni – emeli ki Szabolcs.

– Jelenleg hol tartanak a munkálatok?

– Most a kreatív tervezéssel vagyunk elfoglalva, ahogyan azt az előbb láthattad is. A dokumentációval vagyunk kicsit elakadva – mondják a srácok.

– Bár ahogy láttam, a terület kijelölése már megtörtént…

– Lényegében az „alapozás” már elkezdődött. Reméljük, hogy a hónap közepére rendben lesznek a papírok, hogy szabályosan nekiláthassunk az építkezéshez és végérvényesen át tudjuk vágni a szalagot a markológép előtt – mondja Ákos.

– Mikorra saccoljátok a nyitást?

– A nyitás tényét sok minden befolyásolja. Leghamarabb télen válhat valósággá. Az építkezésen túl nagyban függ a géppark kiválasztásától, azok leszállításától, összerakásától –  meséli Szabolcs.

– Gondolom a megfelelő szakemberek kiválasztásán is dolgoztok már.

– Szabolcs biztos pont – viccelődik Ákos.

– Egyrészt keresünk specialistákat, akik azonnal munkába állhatnak. Másrészt, fiatal, egyetemet végzett személyeket, esetleg szakirányú végzettséggel rendelkezőket szeretnénk betanítani egy számukra összeállított speciális program alapján. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy csak profi edzők, szakemberek foglalkozzanak a kliensekkel. Nem szeretnénk mások egészségével játszani – fordítja komolyabbra a szót Szabolcs.

– Milyen visszhangja van a közösségen belül annak, hogy fitness központtal lesz gazdagabb a térség?

– A Nagydobrony Online-on megjelent kisvideó nyomán rengeteg emberhez eljutott a hír, és pozitív reakciókat váltott ki belőlük annak ellenére, hogy az a tartalomcsokor, ami az egész mögött van, alig derült ki belőle. Lényegében az volt a célja, hogy felhívja a közösség figyelmét: készül egy ilyen létesítmény. A régiónak nagy szüksége van ilyen helyre, így szerintem hatalmas siker lesz – teszi még hozzá Szabolcs.

– Mennyire terveztek előre, a nyitáson túlra?

– Hosszú távú céljaink vannak. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy a nyitással véget ér a munkánk. Nem szeretnénk előre lelőni az összes poént, így most legyen annyi elég, hogy sokkal nagyobb projektről van szó, mint aminek jelen pillanatban tűnik – zárja beszélgetésünket Hajdu Szabolcs.

Kiemelt képen: Hajdu Szabolcs

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó