Hiperaktivitás – gyermekeink gyakori problémája ● Kárpáti Igaz Szó

Meseterápiával az ADHD ellen

Rohanó világunkban egyre több szülőtől, pedagógustól hallani, hogy a gyerekek rosszak, szófogadatlanok. Ám sok esetben nem rosszak, hanem hiperaktívak, ami nem feltétlenül az ő hibájuk, a hiperaktivitást ugyanis sok minden kiválthatja.

Hegedűs Csilla

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat mindig aktuális témákkal foglalkozik, fő profiljuk a felnövekvő nemzedékkel való törődés, a rájuk való figyelés. A szeretetszolgálat székhelyén a minap szakember beszélt szülőknek, pedagógusoknak a hiperaktivitásról.

– Fontosnak tartjuk ezt a felvilágosító munkát, amely úgy a gyerekeket, mind a szülőket érinti. A mai témánkat Kárpátalján kevesen járják körül. Sajnos sokszor még a szülők sem ismerik fel, hogy a gyerekük nem rossz, hanem hiperaktív. Ugyanígy a pedagógusok sincsnek tisztában azzal, hogy egy-egy gyerek különös figyelmet igényel, érdemel – fejtette ki Makuk János, a szeretetszolgálat vezetője.

A problémát Hudák-Tóth Szabina gyógypedagógus, logopédus, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkatársa részletezte.

– A hiperaktivitás, más szóval az ADHD egy figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, és minden gyerekben másképpen nyilvánul meg. Ennek három fő jellemzője van – a figyelemzavar, az impulzivitás és maga a hiperaktivitás – magyarázta a szakember. – Ez tulajdonképpen idegrendszeri probléma, és az idegrendszer 3-4 éves korig fejlődik a legintenzívebben. Ezért ha ezt még időben észrevesszük, és fejlesztjük, kevesebb hiperaktív kiskorú kerülhet óvodába, majd iskolába. A figyelemhiányos gyerekek rosszabbul teljesítenek, mert nem tudnak koncentrálni, nem tudják a lépést felvenni a többiekkel.

Később ezek a problémák halmozódnak, és akár diszlexia is kialakulhat. A figyelemzavar esetében a gyerek nagyon hamar elfárad, elkalandozik, csak rövid ideig tud figyelni az óvodában, vagy az iskolában. Az impulzivitásra dühkitörések jellemzőek, ezek a nebulók hamarabb cselekszenek, mint gondolkodnak. Ez okoz gondot az óvodában, az iskolában.

Kérdésekre a szakember elmondta, ezeket a problémákat több tényező is kiválthatja, amire érdemes mind a szülőnek, mind a pedagógusnak odafigyelni.

A kiváltó ok lehet biológiai, szociális háttér vagy stresszhatás.

– Az a szerencse, hogy a biológiai például a születéskor elszenvedett oxigénhiány – fejlesztéssel kezelhető, végül a gyerek megfelelő inspirációval el tudja érni azt a szintet, ahogy a korának megfelelően kell az agyának működnie. A szociális környezet is nagy hatással van a kiskorúakra. Sajnos gyakori, hogy sok nebuló szülei külföldön dolgoznak, nagyszülőre van bízva, ami következtében sérül a gyerek lelkivilága. És végül a stresszhatás. Már pár hónapos kisgyereknek csecsemőknek is a kezébe adják a mobiltelefont, ami ugyan leköti, mert színes effektusokat lát, de nagyon rossz hatással van rá, ez a későbbiekben sok esetben hiperaktivitást idéz elő.

A szakember végül kiemelte, a fentebbi tünetekkel a szülők minél előbb  forduljanak orvoshoz, hiszen mert az ADHD-zavar csökkenthető, kezelhető, visszaszorítható akár már meseterápiával is. Szülő és pedagógus közös munkája kell tehát ahhoz, hogy az ilyen problémákkal küzdő gyerekek később, felnőtt korukban teljes, kiegyensúlyozott életet élhessenek.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó