Népzene, néptánc 25 év távlatából ● Kárpáti Igaz Szó

Negyed évszázaddal ezelőtt Pál Lajos és Pál Katalin Kárpátalján elsőként indították el Tiszapéterfalván a néptánc és népzeneoktatást. A hosszú évek alatt több száz fiatal sajátította el és szerette meg kultúránk e csodálatos részét. Ebből az alkalomból csütörtökön népművészeti gálára került sor a Tiszapéterfalvai Művelődési Házban, amely egyben a 25. Jubileumi Kárpátaljai Népzene, néptánc, népi énekes és kézműves szakkör lezárása is volt.

Hegedűs Csilla (Tiszapéterfalva)

A szakmai napokra főképpen olyan gyerekek érkeztek, akikkel a szervezők a mentorprogram keretein belül egész évben kapcsolatban vannak. Így fejleszthették tánc- és énektudásukat többek mellett beregszászi, viski, técsői és csapi gyerekek.  

– Huszonöt éves jubileumát ünnepli az a közösség, amely az elmúlt évek során mindent megtett azért, hogy generációról generációra a magyar népzene és néptánc, a magyar motívumokat átörökítő kézművesség ne merüljön a feledés homályába, hanem tovább éljen – emelte ki köszöntőjében Békéssyné dr. Lukács Angéla, a beregszászi konzulátus konzulja.

A szép számban megjelenteket Pál István Szalonna, Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője köszöntötte.

Örömmel konferálta fel a tábor résztvevőit, akik egymás után léptek fel, s bemutatták az ott elsajátítottakat. A fantasztikus műsor keretében énekesek és táncosok, zenekarok, fúvósok és vonósok léptek fel, de bemutatkoztak a harmonikások is. Ám a szakmai napokon nemcsak a zenét, vagy táncot lehetett elsajátítani, megannyi kézműves lehetőség állt a gyerekek rendelkezésére. Megismerkedhettek például a kosárfonással, a gyékénysodrással, a papírmerítéssel, a szövéssel, a nemezeléssel.

– Minden reggel játékkal kezdtük a napot, aztán igazi baráti közösségben folytattuk a munkát. Az öt nap alatt napi nyolc órában 19 kézműves közel 300 tárgyat készített, az alkotások megtekinthetőek a művelődési ház előcsarnokában – mondta Vörös Zsuzsa, a Hagyományok Háza Hálózat szakreferense, majd azon reményének adott hangot, hogy hamarosan a kézművesség is olyan magas szintre lép, mint a népzene és néptánc.

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének vezetője okleveleket nyújtott át a különböző szekciók (néptánc, népi ének, hangszeres népzene, kézműves képzés) legjobbjainak, illetve két olyan kézműves mesternek, akik a 25 évet végigjárták velük.

– Mára már ott tartunk, hogy a kezdetben itt tanuló gyerekek gyermekei érkeznek hozzánk, így nem csoda, hogy immár 99 százalékban kárpátaljai pedagógusok és ifjak vesznek részt a szakmai napokon. Felneveltünk egy oktatói gárdát. Természetesen mindig szívesen látjuk az anyaországiakat is, hiszen még mindig fogják a kezünket, bátorítanak minket, hogy nagyon jó úton haladunk. Számunkra a magyarság, a nemzeti öntudat nem csak üres szavak, nekünk ez az életünk, és a saját gyermekeinket is így neveltük. Azt a csodálatos érzést pedig, hogy a gyerekek mennyire szeretnek itt lenni, semmi nem pótolhatja – hangsúlyozta Pál Katalin.

A gyerekek és tanáraik fantasztikus előadása után a nap megkoronázásaként Pál István Szalonna és Bandája jubileumi nagykoncerttel kedveskedett a helyi vidámpark színpadán. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekar hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. Egy olyan kultúrának, melynek gyökerei több száz esztendőre tekintenek vissza és amely kultúra igazi erőt jelenthet megmaradásunkhoz.

Forrás:
KISZó/Fotó:Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó