Diplomaátadó a Rákóczi-főiskola szakgimnáziumában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának diplomaátadó ünnepségére számos vendég érkezett határon innen és túlról. Köszöntésük után dr. Csernicskó István kiemelte, most nem a diplomákat, nem is azok megszerzését ünnepeljük, a mai ünnep azoké a fiataloké, akik kiérdemelték ezeket az okleveleket.

Hegedűs Csilla

– A frissdiplomások megérdemlik az elismerést, hiszen néhány évvel ezelőtt kitűztek maguk elé egy célt, és, számos akadályt leküzdve, el is érték azt. Azt kívánom nektek, kedves végzős diákok, hogy a megszerzett tudás mellett, az itt töltött évek alatt elvégzett hatalmas munkát jelképező diploma átvétele után is legyen bennetek erő, kitartás, bátorság és persze szorgalom, hogy céljaitokat a jövőben is mindig elérjétek – intézte szavait a ballagókhoz a főiskola rektora.

Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója évértékelő beszédében elmondta, eljött az a pillanat, amikor visszatekinthetnek az elmúlt tanévre.

– Az elmúlt időszak jó bizonyíték arra, hogy az élet mindig hoz különleges, váratlan fordulatokat. A 2020-2021-es tanév sok meglepetést okozott, nemcsak a rendkívüli járvány tette nehézzé, hanem a ránk zúduló feladatok sokasága is. Eddig például még nem volt rá precedens, hogy egy évfolyamon nyolcan kitüntetéssel fejezzék be tanulmányaikat. Most ez is valóra vált – jegyezte meg büszkén az igazgató.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja megjegyezte, a főiskola szakgimnáziuma az egyedüli olyan magyar tannyelvű intézmény Kárpátalján, amely nemcsak érettségit ad, hanem okleveles szakembereket is képez.

– Ezáltal fontos szerepet játszik abban, hogy utat nyisson a kárpátaljai fiatalok előtt a felsőoktatási intézmények felé, és megteremtse annak lehetőségét is, hogy a végzettek a felsőoktatásban, vagy a munka világában is megtalálják a helyüket. Kiemelt diplomáciai célkitűzésünk, hogy a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel lehetőségét a jövő generációk számára is megőrizzük Kárpátalján – hangsúlyozta a főkonzul.

Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár nevében köszöntötte a főiskola szakgimnáziumának oktatóit, végzőseit.

– Mára a főiskola és intézményei nemcsak a kárpátaljai magyarság anyanyelvi felsőoktatásában játszanak kiemelt szerepet, de felvállalják a magyarság kultúrájának, hagyományainak és örökségének az átadását, megőrzését is. Olyan oktatási és közösségi teret sikerült itt teremteni, amit a kárpátaljai magyarság a magáénak érezhet – jegyezte meg a főosztályvezető. Hozzátette, az elmúlt évek bebizonyították, hogy csak egységben tudunk erősek lenni, és erre az egységre hív az elkövetkezendő időszak is.

Immár hagyománnyá vált, hogy a diplomaosztó ünnepségen átadják az Év diákja díjat. Ezt most Svec Antal negyedikes, alkalmazott matematika szakos diák vehette át. A diplomákat a hatvanhat végzősnek Csernicskó István és Soós Katalin nyújtották át.

Záróbeszédében dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke a ballagókhoz intézett szavaiban örömmel jegyezte meg, hogy túl vannak az emelt szintű érettségin, a szakvizsgákon és megszerezték első diplomájukat.

– Önök most győztek, mert céljuk volt, hogy óvodapedagógusok, alkalmazott matematikusok, szociális munkások vagy könyvelők legyenek. Önök előtt áll az egész élet, immár felnőttként önálló döntéseket hoznak – fogalmazott a főiskola elnöke, majd átadta a Mutasd meg, mit jelent főiskolásnak lenni! című pályázat nyertesének, Frankovics István másodikos számvitel és adóügy szakos diáknak a díjat.

Az ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték a diplomaosztóra, a végzősökre, a megjelentekre. A tanévzáró a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Forrás:
KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Post Author: KISZó