Egynapos vízitúra a Tiszán

2021. júliusának második szombatján a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) vállalkozó kedvű tagjai igen emlékezetes események aktív részeseivé váltak, ugyanis ekkor került megrendezésre az egynapos vízitúra a Tisza Huszt és Nagyszőlős közötti szakaszán.

A program a korábbi évek sikerességéből fakadóan egyre népszerűbbé vált, így most azok élvezhettek elsőbbséget a jelentkezésnél, akik még eddig nem vízitúráztak. Az összesen 25 főt számláló, felnőttekből és kisebb-nagyobb gyerekekből álló csapat nagy izgalommal várta az indulást. Már csak azért is, mivel a meteorológiai előrejelzés szerint nagyon úgy tűnt, hogy ezt a napot „nem ússzuk meg szárazon”. Teremtőnk mégis úgy látta jónak, hogy az Avas és a Nagyszőlősi-hegység vonulataival szegélyezett festői környezetet csodaszép napsütéses nyári napon élvezhettük.

3 katamaránnal és 4 kenuval vágtunk neki Husztnál a 26 km-es távnak tapasztalt túravezetők kíséretében, akik természetesen indulás előtt röviden elmondták a biztonsági szabályokat, felkészítettek bennünket az előttünk álló kihívások leküzdésére. Egyesek bátrabban indultak, mások kicsit félénkebben, izgatottan szálltak vízre, az út végére azonban mindenki belejött az evezésbe, egyre szebben siklottak a kenuk és katamaránok. A túrát olykor megszakítottuk egy-egy kiadós pancsolásra, amit a gyerekek élveztek a legjobban.

A kenusoknak kisebb kitérő is belefért: beeveztek a Veréce közelében található lagúnába a Mária Terézia sziklához, ami mindig különleges élmény a 4-5 méteres mélységben is kristálytisztán átlátszó, víz alatti forrásokkal táplált jéghideg vizével, melyet dél felől látványos sziklafalak ölelnek.

Induláskor egyesek számára soknak tűnt az előttünk álló 26 kilométer, mégis könnyedén eljutottunk Nagyszőlősig. Az utolsó fürdőzést követően a buszsofőrök már frissen sült pizzával vártak bennünket, melynek elfogyasztása után elégedetten, élményekkel gazdagodva, kellemesen elfáradva indultunk haza.

Valamennyi résztvevő nevében köszönetünket fejezzük ki ezért a felejthetetlen túráért a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének, és mindazoknak, akik munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak a program megvalósulásához.

Tar László, a vízitúrázók egyike

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó