Programajánló: Meteorit-túra

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet 2021. július 24-én túrát szervez. Az alábbiakban az egylet felhívását közöljük. A részletekért és a jelentkezéshez keresse fel a KHE weboldalát.

Kedves Hazajáró túratársak!

A Hazajáró ez alkalommal egy különleges helyszínre invitálja a túratársakat. Közép-Európa legnagyobb meteoritjának nyomába eredünk. 1866-ban ugyanis Knyahinya felett (Csillagfalva) robbant szét egy “hullócsillag”, darabjait 8 km-re a falutól egy hegyi tisztáson találták meg. Ha magát a meteoritot szeretnénk megtekinteni, egészen Bécsig kellene utaznunk, mi azonban az Ung völgyét vesszük célba.

Kellemes erdei ösvényen indul a túránk, útközben hűsítő forrásra is lelünk, s már az áfonya is érik az év ezen szakában. Fent a helyszínen pazar kilátás és egy emlékmű fogad. Visszatérhetnénk azonos útvonalon, de nem tesszük! Egy csodálatos fenyves ősrengetben vezető ösvényt választunk, mely Sztuzsicja (Patakófalu) településre visz le minket. A községben megtekintjük a Tölgyapót, ennek a famatuzsálemnek a korát 1000 évesre becsülik a dendrológusok…

Mivel A pontból B pontba túrázunk, (Csillagfalváról-Patakófaluba) ezért járművül autóbuszt választunk.

 Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30;

A túra kiindulási és érkezési pontja: Княгиня (Csillagfalva);

  • Teljes túratáv: 13 km;
  • Szintemelkedés: 600 m;
  • A túra nehézségi foka 1-5 skálán: 2
  • Túravezető, szervező: Vezsdel László;
  • Utazás módszere: autóbusz (ez külön költség);
  • Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 50 UAH/fő;
  •  Aki nem tagja az Egyesületnek: 100 UAH/fő;

Mit hozzunk magunkkal: étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki, min. 1,5 l víz), esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, “terepi védőital”, jókedv.

FONTOS! Mivel az ukrán-szlovák államhatár közelében vezet az ösvény, ezért személyi igazolványt mindenképp hozzunk magunkkal! A túra elején egy katonai poszttal találkozunk, ahol leellenőrzik az okmányokat. Enélkül semmiképp ne induljunk el!

Kapcsolódó írásunk:

Kárpátaljai csillaghullás│KISZó-riport

Forrás:
KISZó/Fotó:Varju Zoltán

Post Author: KISZó