KurucFeszt – értékek hordozója ● Kárpáti Igaz Szó

Szép hagyomány, hogy a Turul-ünnepség után Tiszapéterfalván kurucfesztivált tartanak. Az idén fennállásának tizedik születésnapját méltató Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet vasárnap kilencedik alkalommal rendezte meg a KurucFesztet a helyi vidámparkban azzal a céllal, hogy megszólítsa a kárpátaljai magyar népzenei és néptáncegyütteseket, bemutatkozási lehetőséget biztosítson számukra. Az immár kellemes, hatalmas fáktól hűvös területen számos stand épült, a gyerekek megannyi ingyenes kézműves lehetőségből választhattak. Volt ott babakészítés, gyurmázás, faégetés, korongozás, csuhézás, nemezelés. A felnőttek pedig megízlelhették vidékünk nemes borait és pálinkáit, a magyar konyhaművészet remekeit.

Hegedűs Csilla

A IX. KurucFesztet dr. Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica elnöke nyitotta meg.

Köszöntötte a rendezvény résztvevőit Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet főkonzulja. Megjegyezte, jó dolog, hogy másfél év kihagyás után sok-sok embernek ismét lehetősége nyílik a közösségi hagyományőrzésre, szórakozásra, kikapcsolódásra.

– Ezzel a nagyszerű ünnepséggel a kárpátaljai magyarság életjelet ad magáról a magyar nemzet egészének. A kárpátaljai magyar közösség kiállta a megmaradás próbáját, szülőföldjén él, ott is szeretne megmaradni, és boldogulni. Nemzeti kisebbségi jogaihoz szilárdan ragaszkodik, és ebben élvezi Magyarország támogatását – hangsúlyozta a diplomata.

Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke kifejtette, mindenki vágyik arra, hogy a saját hagyományait, szokásait és identitását kifejezze. A mai turulünnepség és a fesztivál is annak a bizonyítéka, hogy különböző nemzetiségű emberek képesek békében, egymás értékeit tiszteletben tartva élni.

Barta József, a KMKSZ alelnöke köszöntőjében kiemelte, Bíró Andornak is köszönhető, hogy 1989-ben visszaállították a turulmadaras emlékoszlopot, és a KurucFeszt is Péterfalván nőtte ki magát Kárpátalja egyik legszínvonalasabb kulturális és szórakoztató rendezvényévé.

Végül Oroszi József, a Tiszapéterfalvai kistérség polgármestere osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Örömmel konstatálta, hogy az ő településük adhat otthont ennek a remek rendezvénynek, mely emberek ezreit mozgatja meg, és megannyi fellépő szórakoztatja a résztvevőket.

A színpadot ezt követően valóban a szereplők vették birtokukba, a régió szinte minden szegletéből érkeztek hagyományőrző csoportok, táncosok, énekesek. Színpadra lépett többek mellett a helyi Napsugár Hagyományőrző Tánccsoport, a viski harmonika együttes, a técsői Nereszen néptánccsoport, a derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes, a gecsei Kék Viola néptánccsoport, a Kokas Banda.

Az alkalmon tandíj-kiegészítő anyagi támogatást nyújtottak át tehetséges, magyar iskolákban tanuló diákoknak. A támogatás a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica 2020-as jótékonysági báljának adományaiból valósult meg.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó