Ukrajna is csatlakozik a Nyitott Égbolt egyezményhez

A szerződés életbelépésétől pozitív hatásokat is várnak.

Ez az egyezmény szabályozza az Európai Unió és az azon kívüli országok légi közlekedésének üzleti, műszaki, valamint biztonsági kérdéseit. Bár a csatlakozási tárgyalások még 2013-ban befejeződtek, a felek parafálták is az egyezmény szövegét, a végső aláírása mégis elhúzódott. Ez most nem az ukrajnai diplomatákon múlott.

Csuha Ivett

A háttérben egy több mint 300 éves angol–spanyol ellentét húzódik. Mint ismeretes, Gibraltár hivatalosan Anglia fennhatósága alatt van. Legalábbis a nagyobbik része. Azt, ahol a repülőtér található, a spanyolok magukénak tartják. Madridban úgy gondolták, most a Nyitott Égbolt ürügyén végre rendeződik a kérdés, és az angolok lemondanak a félsziget fölötti „gyámságról”. Ezért megvétózták a tárgyaló felek csatlakozását az egyezményhez, ami fájóan érintette Ukrajnát, Örményországot és Tuniszt.

A huzavona azonban azzal ért véget, hogy Anglia kilépett az Európai Unióból, és levette a gibraltári kérdést a napirendről. Ezután 2021. június 21-én az EU Tanácsa elfogadta e 3 ország csatlakozási feltételeit.

Az aláírásra a tervek szerint október 12-én kerül sor az Ukrajna–EU kijevi csúcstalálkozón, és várhatóan 2021. december 1-től érvénybe is lép. Mi következik ezután?

Az Európai Unió államaiban bejegyzett légitársaságok szabadon közlekedhetnek az európai országok légikikötői és az ukrajnai repülőterek között. Sőt, az ukrajnai városok repülőterei között is bonyolíthatnak országon belüli utakat. És itt van egy kis csavar a szerződésben.

Az ukrajnai légitársaságok is közlekedhetnek a hazai és az EU-s repülőterek között, ám nem vehetnek részt az EU belső légiszállításában. Ez bizony elég diszkriminatív helyzet, ami a konkurens cégeknek kedvez. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a világjárvány okozta forgalomcsökkenés kompenzálására az EU-s országok több százmilliós segélyt adtak a saját légitársaságaiknak, nem nehéz megjósolni az ukrajnai vetélytársaik sötét jövőjét. A szerződés életbelépésétől azonban pozitív hatásokat is várnak. Bizonyára csökken majd a repülőjegyek ára, nő a választék és az elérhető repterek kínálata.

Jövőre életbe lép az Unióban érvényes utasbiztosítási szabály is, ami azt jelenti, hogy az utasok 250–600 eurónyi kártérítést is kaphatnak az utazás késleltetése, illetve elmaradása okán. Így most láthatjuk, hogy az új helyzet hátrányosan megkülönbözteti a légitársaságokat, de nyerhetnek az utazók. Igaz, csak egy rövid ideig.

Amennyiben az Európai Unióban tevékenykedő cégeknek sikerül kiszorítaniuk ukrajnai konkurenseiket a piacról, úgy majd annyit kérnek el a jegyért, amennyit nem szégyellnek.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó