60 ezer tanár kap laptopot az államtól

A digitális átalakulási és az oktatási minisztérium azt tervezi, hogy az idén több mint hatvanezer oktatónak biztosít laptopokat.

Mihajlo Fedorov miniszter szavai szerint ez a kezdeményezés most az egyik elsődleges, amit meg szeretnének valósítani az oktatási minisztériummal, írja az Osvita hírportál. 

„Az elektronikus osztálynaplók és naplók, online konferenciák, előadások és órák – ez a jövő oktatása. A mi célunk, hogy minden tanárnak legyen saját számítógépe, gyors internethozzáférése és még több lehetőség álljon rendelkezésére a gyermekek tanításához” – mondta el a digitális átalakulási miniszter.

Hozzátették, a hordozható számítógépek jó minőségűek lesznek. Előreláthatólag egy-egy darabra 20 ezer hrivnyát szánnak.

A Minisztertanács 980 millió hrivnyát különít el laptopok vásárlására ‒ adta hírül az UNIAN hírportál.

Fontos tudni, hogy az eszközvásárlásnál az állam nem a teljes összköltséget állja. A finanszírozás aránya a település nagyságától függ majd:

  • Kijevben és a 40 ezer fő feletti városokban 70 százalék a támogatás mértéke, 30 százalék a helyi költségvetést terheli;
  • kisvárosokban 90 százalék, 10 százalék a helyi költségvetés;
  • falvak, hegyvidéki települések és a kisvárosok esetében 95 százalékos a támogatás, 5 százalék pedig helyi költségvetés rovására megy.

A tervek szerint, a Laptopot minden tanárnak kezdeményezés keretében, a pedagógusok az ország mind a 24 megyéjében és Kijev városában is részesülnek eszközökben. Az ehhez kapcsolódó online felületen nyomon követhető, hová mennyi érkezik. Az adatok szerint Kárpátalján 2231 számítógépet fognak vásárolni.

Összesen viszont 7469-re lenne szükség, hogy minden tanárnak jusson. Továbbá 633 iskolában lenne még szükség számítógépre, ám egyelőre arról nincs szó, hogy az intézmények is kapnának.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó