Az alkotótábor témája a honfoglalás és a kuruc kor volt

A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban tartották meg a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábort, ismertebb nevén jurtatábort.

H. Cs.

Mint azt Kész Barnabás történész, néprajzkutató elmondta, a múlt évi kényszerszünet után idén csak félgőzzel indulhattak be, nem teljes létszámmal, a biztonsági előírásokat betartva. Harminckét, a KMPSZ tanulmányi vetélkedőin jól szerepelt gyerek vett részt a táborban.

– Igyekeztünk bepótolni a tavalyi kimaradást, s egy igen jó hangulatú öt napot sikerült összehoznunk. Kárpátalja sok településéről érkeztek gyerekek, akik Hidi Endre keramikus segítségével korongozhattak, Ilosvay Borbála a szövés, fonás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Kalanics Éva szintén kézműves foglalkozásokat tartott.

Kész Réka nemezelt, kuruc énekeket tanított, míg Kész Margit táborszervező a mondák világába vezette be a gyerekeket.

Ifj. Kész Barnabás az íjászkodás mesterségébe avatta be a táborozókat. Emellett számos vetélkedőn részt vehettek az ifjak, a lovaglást is kipróbálhatták.

– Volt kiemelt tematikája a tábornak?

– Igen, a honfoglalás kora és a kuruc kor. Az utolsó nap a résztvevők íjászversenyen mérték össze tudásukat. Este pedig Kész Margit mesélte el a Fehér ló fia című magyar hősmesét.

– Hosszú évek óta, 1995-től szervezzük meg a tábort, és most már olyan kézművesek is érkeznek, akik évekkel ezelőtt még táborozóként jöttek, most pedig már nevelőként vannak jelen – magyarázta Kész Margit. Hozzátette, a tábornak az a célja, hogy olyan dolgokat tanulhassanak meg a gyerekek, amiket az iskolában nincs lehetőségük elsajátítani.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó