Magánvélemény: Politikusok és a háborús retorika

A parlament elfogadta az Ukrán Fegyveres Erők létszámának növeléséről szóló törvényt. A személyi állomány 11 ezerrel bővül, s elérheti a 261 ezret, közülük 215 ezren teljesítenek katonai szolgálatot. A létszám emelését elsősorban egy új fegyvernem – a territoriális védelmi erő – létrehozása indokolja.

Horváth Sándor

Az intézkedés egyáltalán nem meglepő, s aligha kell hosszan magyarázni. A Krím orosz bekebelezésével sérült Ukrajna szuverenitása. A donbászi háborús helyzet hatalmas áldozatokat követel. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHCHR) felmérése szerint 2014 áprilisa és 2021 júniusa között a konfliktus következtében elesettek és megsebesültek száma 42 500 és 44 500 között van.

Horváth Sándor

A halottak száma 13 200-13 400-ra tehető. Ezen belül a polgári áldozatok száma legkevesebb 3300. Megközelítőleg 4200 ukrán katona és 5800 szakadár harcos esett el.

Tapasztalataim szerint a politikusok a kérdést általában tárgyszerűen, indulatok nélkül kezelik. Ezért is furcsa és meglepő, hogy más esetekben, főként az ukrajnai nemzetiségekkel kapcsolatos döntések kommentálásakor, egyes politikusok kedvtelve háborús retorikát használnak.

A hónap elején Oleg Szeminszkij, a Nép Szolgája parlamenti képviselője az őshonos népekről szóló törvény elfogadása után meglepő nyíltsággal fogalmazott: „A mai nap tragédia az orosz Kremlnek és az ukrán oligarcháknak, az ukránoknak pedig az igazságosság visszaállításának kezdete! Az orosz törvényi szinten nem őshonos nép, ezért teljes egészében nem rendelkezhet a nemzetközileg elfogadott emberi és szabadságjogokkal, valamint Ukrajna Alkotmányának és törvényeinek meghatározott normáival…”.

Tarasz Kreminy, az államnyelvet védő biztos valóságos győzelmi jelentést tett közzé a Facebookon, melyben tájékoztatott az Alkotmánybíróság július 14-i döntéséről, mely szerint a jogszabály megfelel az alaptörvényben foglaltaknak.

„A nyelvi ellenforradalmat, azt, hogy a rádióadókat és tv-csatornákat kivonják a törvény hatálya alól, illetve töröljék az állami hivatalnokokra a törvény megsértése miatt kivetett bírságokat, valamint az orosz nyelv használatának visszaállítását az oktatásban, közös erővel sikerült meghiúsítanunk” – örvendezett az államnyelv őre.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó